Ramai yang ambil kesempatan untuk membasuh baju di dobi lebih-lebih lagi menggunakan perkhidmatan mesin pengering baju (dryer) di sana supaya baju tidak berbau hapak.

Maka, ramailah berpusu-pusu memenuhi kedai dobi menunggu giliran untuk mengeringkan pakaian masing-masing. Tapi korang tahu tak, bukan semua pakaian sesuai dimasukkan dalam dryer ini.

8 Jenis Pakaian Ini “Pantang” Masukkan Dalam Mesin ‘Dryer’. Kalau Nak Baju Bertahan Lama

Menurut The Spruce, beberapa jenis pakaian yang tidak boleh dimasukkan ke dalam mesin pengering.

1. Baju Dalam

Bra menggunakan spandeks dan bahan elastik bagi meregangkan dan memberi sokongan. Suhu yang tinggi boleh merosakkan bahan-bahan sedemikian dan mencatatkan bentuk pakaian dalam anda.

Cara mencuci pakaian dalam ini adalah cuci dan jemurkan. Ia membantu untuk mengekalkan bentuk dan tidak merosakkan.

2. Beg

IKLAN

Tidak seharusnya beg ditempatkan di mesin pengering kecuali 100 peratus kainnya diperbuat dari jenis kapas. Suhu yang tinggi menyebabkan bahan luarnya mencair atau melengkung dan dapat merosakkan struktur bahagian dalam beg.

3. Pakaian kulit dan suede

Selain itu, anda tidak disarankan untuk menggunakan mesin pengering walau pakaian tersebut basah-kuyup. Suhu yang tinggi menyebabkan kain berubah bentuk atau ‘retak’. Cara untuk mengeringkannya adalah dengan mengantungkan barangan kulit agar kering dengan sendirinya atau dibawah sinaran matahari.

4. Pakaian jenis sutera dan kain halus

Kain sutera, renda dan jaring tipis tidak diseharusnya dikeringkan menggunakan mesin pengering. Suhu tinggi menyebabkan kedutan yang hampir mustahil untuk dihilangkan.

IKLAN

Seterusnya, membahayakan kerana pakaian berjenis ini boleh tersangkut dan merosakkan mesin pengering anda.

5. Pakaian sukan

Kelima, pakaian sukan diperbuat daripada serat sintetis berteknologi tinggi seperti pakaian dalam. Ia berfungsi memberikan sokongan dan menghilangkan kelembapan sewaktu bersukan.

Bagi menjaga kualiti dan bentuknya, hindari menggunakan mesin pengering dan biarkan ia mengering dengan sendirinya.

IKLAN

6. Sweater

Pakaian ini diberbuat dari benang jenis kait yang boleh menghilangkan bentuknya jika dicuci dengan salah. Suhu penegring menyebabkan benang meregang.

7. Pakaian renang

Pakaian renang hendaklah dicuci selepas menggunakannya bagi menghilangkan kotoran. Pakaian ini akan terbelit dengan sendirinya dan rosak jika menggunakan mesin pengering.

8. Pakaian bermanik

Akhir sekali, kain yang mempunyai manik tidak sepatutnya dikeringkan menggunakan mesin pengering. Tetapi dibiarkan mengering sendiri dengan jemur bagi mengelakkan manik tercabut atau manik yang digam meleleh.

Sumber: Kompas.com

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI