Bagi sesiapa yang pernah berkunjung ke Singapura, rata-rata sudah sedia maklum bahawa perbelanjaan di negara itu boleh tahan mahal juga.

Tapi sebenarnya kalau korang pandai, ada banyak tempat menarik yang percuma boleh dilawati ketika berada di Singapura.

Rugilah kalau tak menjengah ke negara jiran kita kan? Jangan risau, kalau tak nak keluar duit yang banyak korang boleh saja cari tempat-tempat menarik yang percuma seperti berikut:

1. Taman Botani Singapura

Ditubuhkan lebih 150 tahun yang lalu dan berkeluasan 82 hektar, Taman Botani Singapura telah pun diiktiraf menjadi Tapak Warisan Dunia UNESCO pada tahun 2005. Di taman ni korang boleh lihat lebih daripada 10,000 spesis flora yang berbeza. Siapa yang suka kan kehijauan alam semesta tu memang wajib singgah ke sini.

2. Pantai Palawan, Sentosa

IKLAN

Terdapat banyak spot menarik untuk korang mengambil gambar OOTD dan salah satunya adalah jambatan gantung yang dapat menghubungkan ke pulau kecil lain yang terkenal sebagai 'Titik Hujung Benua Asia'.

3. Changi Point Coastal Walk

Terletak tidak jauh dari Lapangan Terbang Antarabangsa Changi, korang boleh berjalan di laluan tepi laut sambil menyaksikan kapal terbang berlepas dan mendarat.

4. Marina Bay Sands Boardwalk

IKLAN

Kalau pergi bercuti di Singapura, tak lengkap jika tidak singgah di Marina Bay Sand Boardwalk. Tempat ni paling best kalau nak lepak waktu petang sambil tunggu matahari terbenam. Pada waktu malam pula, korang berpeluang untuk melihat light show secara free disini.

5. Haji Lane

Nah, sekali lagi port terbaik untuk korang yang suka berOOTD, Lorong Haji atau lebih dikenali sebagai Haji Lane mempunyai banyak dinding dan lukisan mural yang cantik untuk bergambar. Selain itu, terdapat juga banyak kafe moden dan hipster yang korang boleh lepak.

IKLAN

6. Treetop Walk di MacRitchie

Kalau sukakan aktiviti outdoor, jangan lepaskan peluang untuk menaiki jambatan gantung sepanjang 250 meter di Treetop Walk. Korang boleh lihat panorama hutan secara langsung waktu berjalan di atas jambatan ini.

7. Gardens By The Bay

Setiap malam akan ada pertunjukan lamu yang korang boleh lihat secara percuma. Gardens By The Bay ni masuk percuma saja tapi kalau korang nak naik ke kawasan atas baru dikenakan bayaran.

Sumber: kakitravel.net