Dah jadi perkara biasa bila netizen melabelkan individu yang bergelar artis tidak mempunyai pendidikan tinggi. Bagi mereka, tak perlu belajar tinggi pun kalau setakat nak jadi pelakon atau penyayi.

Namun begitu, tak semua selebriti di Malaysia hanya ber’modal’kan wajah cantik semata-mata kerana ada juga di antara mereka yang mempunyai pendidikan yang baik.

Berikut Remaja senaraikan selebriti tempatan yang memang layak digelar ‘Beauty With Brain’.

1. Yuna

A post shared by Yuna (@yunamusic) on

Memiliki Ijazah dalam bidang Undang-undang dari Universiti Teknologi Mara, Shah Alam (UiTM).

2. Daphne Iking

Pemegang Ijazah Sarjana Muda dalam Penyiaran (Filem TV dan Radio) pada tahun 2004 dan memperoleh Ijazah Sarjana dalam Komunikasi dari Universiti Sains Malaysia Pulau Pinang.

IKLAN

3. Lisa Surihani

Lisa memiliki Ijazah Undang-Undang dari Kolej Universiti Help dan Universiti Aberystwyth di Wales, United Kingdom.

4. Juliana Evans

Pelakon wanita ini mengambil keputusan untuk melanjutkan pelajaran di Western Michigan University dalam jurusan Film, Video & Media Studies.

IKLAN

5. Neelofa

Pelajar straight A’s ini bersekolah di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Langkawi dan melanjutkan pelajaran dalam jurusan perniagaan di Sunway University College.

6. Soo Wincci

IKLAN

Pemegang Ijazah Sarjana Muda dalam bidang perundangan dari Universiti of Reading, UK dan Sarjana dalam bidang Pentadbiran Perniagaan (MBA) dari University of Sunshine Coast. Oleh kerana kecemerlangannya ini juga, Soo Wincci mendapat biasiswa dari Universiti Terbuka Malaysia (OUM) untuk melanjutkan pengajian di peringkat doktor falsafah (PhD).

7. Fathia Latif

7 Selebriti Malaysia Dengan Gelaran ‘Beauty With Brain’

Tak perlu kami jelaskan lagi. Pengakuan ini mungkin sudah cukup untuk membuktikannya. Hiks gurau je. Kalau nak tahu, Fathia merupakan graduan Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang dari UITM tau.

Ada siapa-siapa lagi yang tak ada dalam senarai ke? Jom share dengan kami..

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI