Aktor kacak Korea Selatan, Lee Min Ho menjadi trending di Twitter kerana para peminat meraikan ulang tahun ke-15 kerjayanya dalam industri hiburan.

Rata-rata peminat mengucapkan tahniah kepada aktor itu dan berkongsi gambar transformasi dirinya dari dulu hingga sekarang.

Debut lakonan pertamanya adalah pada tahun 2005 menerusi drama Love Hymn dengan hanya membawa watak sampingan. Lee Min Ho mula aktif pada tahun 2006 sehingga kini.

Berikut kami senaraikan antara drama-drama terbaik yang pernah dilakonkan oleh aktor berusia 34 tahun ini.

1. Boys Over Flowers

Menceritakan tentang Geum Jan Di, seorang gadis daripada keluarga yang tidak mampu menanggung pendidikannya di sekolah elit. Di sana, dia tanpa sengaja telah berurusan dengan empat lelaki kacak dan kaya yang dikenali sebagai F4.

Drama siri ini antara yang berjaya melonjakkan nama Lee Min Ho.

IKLAN

2. Personal Taste

Park Gae In (Son Ye Jin) mengalami nasib terburuk dalam hidup. Teman lelakinya bukan sahaja berpisah dengannya, tetapi dia juga hampir kehilangan pekerjaannya. Oleh itu, apabila rakan sebilik yang bernama Jeon Jin Ho (Lee Min Ho) (yang dia anggap keliru sebagai gay) menawarkan diri untuk membantunya untuk membantunya keluar dari segi kewangan, dia tidak menolak.

Dia gembira kerana mempunyai rakan karib gay dan mula bergantung pada Jin Ho untuk sokongan emosi, tetapi yang tidak dia ketahui adalah bahawa Jin Ho sebenarnya bukan gay dan mempunyai perasaan terhadapnya.

3. City Hunter

Lee Min Ho melakonkan watak bernama Lee Yoon Sung, yang menyamar di Blue House sebagai pakar IT sehingga dia dapat meneruskan rancangan ayahnya untuk membalas dendam. Di sana dia bertemu dengan Kim Na Na (Park Min Young), yang bekerja sebagai pengawal peribadi.

IKLAN

Mereka berdua membentuk pakatan ketika menyedari bahawa rancangan mereka untuk membalas dendam adalah sama. Dalam misi balas dendam itu, mereka telah jatuh cinta di antara satu sama lain.

4. The Heirs

Mengisahkan persaingan dan kisah cinta serta kehidupan golongan pewaris muda yang kaya yang dipimpin oleh Kim Tan (Lee Min Ho) dan seorang gadis bernama Cha Eun-Sang (Park Shin Hye). Tidak seperti pelajar kaya yang lain, Cha Eun-Sang dianggap biasa dan berasal dari latar belakang yang miskin.

5. The Legend of The Blue Sea

Kisah Heo Joon Jae (Lee Min Ho), anak lelaki dari seorang ahli perniagaan kaya, dia merupakan seorang lelaki kacak dan berkerja sebagai penipu handalan selepas perceraian ibu bapanya, dan tentang ikan duyung bernama Shim Cheong (Jun Ji Hyun) yang menyukai Joon Jae.

IKLAN

Berfokus pada kelahiran semula, nasib, dan cinta yang tidak berbalas, kisah mereka dihubungkan dengan kisah yang selari dengan era zaman Joseon, mengenai ketua bandar Kim Dam-ryeong dan ikan duyung Se Hwa.

6. Secret Campus

Merupakan drama pertama Lee Min Ho dan kemampuan lakonannya menerusi drama ini berjaya memukau penonton. Dia bergandingan bersama selebriti popular Park Bo Young. Secret Campus menceritakan tentang enam pelajar senior di sekolah tinggi. Mereka memiliki impian dan cita-cita yang ingin dikejar.

7. The King: Eternal Monarch

Berkisarkan tentang dua alam semesta yang selari dengan monarki dan demokrasi. Lee Min Ho memainkan peranan sebagai Emperor Lee Gon, yang cuba menutup pintu dua dunia berbeza, manakala Kim Go Eun membawa watak sebagai detektif Jung Tae Eul, yang bekerjasama dengan maharaja untuk melindungi nyawa manusia.

Selamat menonton!