Dua hari lagi kita akan menyambut Syawal. Tinggallah Ramadan, bulan penuh keberkatan dan rahmat untuk umat yang memahami pengertiannya. Jika Ramadan bulan rahmat, Syawal adalah bulan kegembiraan bagi semua.

ARTIKEL BERKAITAN : 8 Kesilapan Kerap Kita Lakukan Ketika Hari Raya, Akhirnya Undang Dosa

“Tiada Had Waktu Ziarah Kubur…”, Ustaz Beri Penerangan Hukum Ziarah Kubur Di Hari Raya
Di hari raya ramai yang menziarahi kubur. Gambar hiasan

Bagaikan kemestian tiap kali Hari Raya Aidilfitri, amalan ziarah kubur ini antara amalan yang sering kita lakukan tibanya hari mulia ini. Tetapi, yang menjadi persoalan apakah hukum ziarah kubur di hari raya. Adakah sunat? Makhruh atau haram? Jom kita ikuti penerangan dari Dato’ Syeikh Faisol Hj Omar.

Dalam mazhab syafie, waktu sunat untuk ziarah kubur adalah:

Amalan ziarah kubur adalah amalan yang disyariatkan oleh Rasulullah SAW sebagai satu peringatan buat kita yang hidup dan juga untuk mengambil kesempatan saling mendoakan mereka yang telah meninggal dunia. Tiada had waktu untuk ziarah kubur.

IKLAN
  • bermula dari Hari Khamis selepas Asar sehingga waktu zohor hari Sabtu

Hukum ziarah kubur pada hari Raya pula tidak ada salahnya, selagi kita tidak beranggapan bahawa ziarah kubur pada hari raya adalah satu amalan sunat kerana jika beranggapan demikian hukumnya jatuh bid’ah (mengada-adakan sesuatu yang tidak ada pada zaman Rasulullah SAW)

 

@datosyeikhfaisol_omar Bolehkah Ziarah Kubur Pada Hari Raya ? #DatoSyeikhFaisolHjOmar #SyeikhFaisolHjOmar #SyeikhFaisol #SyeikhAhmadFaisol ♬ original sound – Dato’ Syeikh Faisol Hj Omar

IKLAN

 

Sumber: @datosyeikhfaisol_omar (TikTok)

IKLAN

BACA LAGI: Kota London Dilimpahi Lampu-Lampu Indah Persis Di ‘Mall’ Malaysia, Julung Kali Sambut Ramadan Secara Terbuka – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI