Sumber Gambar : Majalah RASA

Dugaan warga kota yang tidak dapat pulang ke kampung untuk menyambut Aidil Adha tahun ini berikutan larangan rentas negeri masih dikekalkan. Lebih kurang tiga hari kita akan menyambung Raya korban ini.

Lagi sayu hati bila merindui air tangan ibu di kampung, lagi-lagi rendang hasil daging korban yang masih segar.

Korang jangan risau kalau tak tahu nak masak rendang, REMAJA kongsikan 5 jenis rendang dari pelosok negeri di Malaysia.

  1. Rendang Tok – Perak

Rendang Tok merupakan rendang warisan turun temurun dan tak akan lekang ditelan zaman. Ia dikatakan berasal dari Kampung Pisang, Batu Gajah, Perak

Rendang Tok asalnya ialah dengan menggunakan daging kerbau yang lebih berurat dan manis. Tapi ia juga boleh divariasikan dengan menggunakan daging lembu malahan daging lembu juga lebih senang dicari. Rendang Tok adalah menu wajib bagi orang Perak. Setiap perayaan, rendang toklah yang akan menjadi menu utama hidangan.

Resepi

2. Rendang Hati – Johor

IKLAN

Rendang Johor ni lain sikit dari negeri lain kerana ia biasanya menggunakan hati lembu. Rendang hati adalah resipi turun temurun bagi masyarakat Johor. Setiap kali perayaan, rumah terbuka atau majlis keramaian, rendang hati kerap menjadi hidangan utama. Rendang hati sesuai dimakan dengan nasi, ketupat, lemang dan juga nasi impit.

Resepi

3. Rendang Minang – Negeri Sembilan

IKLAN

Rendang ini yang berasal dari Negeri Sembilan yang diperkenalkan oleh masyarakat Minangkabau. Rendang minang berbeza dari rendang biasa ialah dari bau dan rasanya dan rendang ini juga banyak menggunakan cili api. Rendang minang sesuai disajikan untuk pelbagai upacara dan perayaan.

Resepi

4. Rendang Daging Hitam – Sarawak

IKLAN

Rendang daging hitam adalah antara menu wajib setiap kali sambutan perayaan, kenduri dan majlis keraian di Serawak. Rendang ini sesuai dimakan bersama nasi kuning, nasi putih, lemang dan kelupis.

5. Rendang Ayam Lengkuas – Sabah

Menu ini adalah warisan turun temurun dan salah satu hidangan tradisi masyarakat Bugis dan dari nenek moyang bagi penduduk di Sabah. Rendang ini sentiasa menajdi hidangan yang popular dan enak dimakan bersama nasi, pulut, lemang, ketupat nasi, buras malah roti.

Resepi

Selamat mencuba…walaupun mungkin tidak sama dengan air tangan mak kita tapi sekurang-kurangnya terubat rindu pada kampung halaman…huhu

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI