Ramai yang bercita-cita menyambung pengajian ke luar negara. Ramai yang beri pendapat, bukan calang-calang ‘result’ kerana selain tempat terhad, kos pengajiannya juga tinggi. Ini bermakna, hanya mereka yang benar-benar bijak saja berpeluang ke sana.

ARTIKEL BERKAITAN : Cemerlang Dan Berwibawa. Dua Pelajar Malaysia Ini Berjaya Ke Harvard College

Selain belajar, dapat juga tengok negara luar yang cukup indah. Ada salji yang menjadi impian ramai orang ingin merasai pengalaman tersebut. Masa yang sama, kita juga dapat belajar mengenai budaya negara, pergaulan berbeza dan banyak lagi.

Untung betul siapa yang dapat melanjutkan pelajaran diluar negara ini. Malah, pelajar Malaysia yang menuntut di luar negara ini juga berjaya mengharumkan nama Malaysia di luar negara. Ini senarainya.

IRDINA SHAHRIMAN

5 Pelajar Wanita Berjaya Cipta Nama Di Universiti Luar Negara Dan Banggakan Malaysia!
Foto Via The Star

Pemegang Sarjana Muda Sains dalam Kejuruteraan Elektrik, Virginia Tech (VT), Amerika Syarikat (AS) memperoleh keputusan 4 flat secara konsisten dari 2018 hingga 2021. Malah,  dianugerahkan pingat Phi Kappa Phi untuk Kolej Kejuruteraan atas pencapaian akademik tertingginya. Anak muda yang berasal dari Subang Jaya, Selangor, ini juga menduduki tempat pertama dalam kalangan hampir 10,000 mahasiswa di VT. Kini, Irdina sudah berada di Malaysia dan berkhidmat dengan Tenaga Nasional Berhad (TNB).

MARYAM BALQIS ABDUL RASHID

5 Pelajar Wanita Berjaya Cipta Nama Di Universiti Luar Negara Dan Banggakan Malaysia!
Maryam Balqis memperoleh CGPA 4.0 malah amat cemerlang sepanjang pengajianya. Malah Maryam juga aktif dalam kajian dan kerja-kerja kebajikan

Bekerja sebagai Pengurus Projek di Arizona, AS, penerima biasiswa Majlis Amanah Rakyat Malaysia (MARA) ini pernah mengharumkan nama negara sekitar tahun 2019. Maryam Balqis meraih keputusan cemerlang dengan Purata Nilai Gred Keseluruhan (PNGK) 4.00 di Arizona State University (ASU) dalam kursus pertama yang ditawarkan di universiti berkenaan iaitu program Sustainability.

IKLAN

DR FARAH SHAHEERA ROSLAN

5 Pelajar Wanita Berjaya Cipta Nama Di Universiti Luar Negara Dan Banggakan Malaysia!

Doktor muda yang berasal dari Seremban, Negeri Sembilan, ini berjaya mencipta inovasi hijab pakai buang untuk petugas-petugas barisan hadapan di hospital yang beragama Islam di UK.

Pernah mendapat pendidikan di Kolej INTEC, Selangor dan International Medical University, Kuala Lumpur sebelum melanjutkan pengajian dalam program Ijazah Sarjana Muda Perubatan dan Pembedahan (MBBS) di University of Nottingham, United Kingdom (UK).

Kini beliau berkhidmat di Northampton General Hospital, sumbangannya ini bukan sahaja dicalonkan dalam British Muslim Award, malah, beliau turut mendapat pengiktirafan NHS Leadership Academy Award. Tidak terhenti setakat itu, usaha Farah Shaheera turut meraih pujian daripada Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

IKLAN

FAKHIRAH KHAIRUDDIN

5 Pelajar Wanita Berjaya Cipta Nama Di Universiti Luar Negara Dan Banggakan Malaysia!

Fakhirah kini merupakan lepasan Sarjana dalam Kejuruteraan Mekanikal di University of California (UC), San Diego, California dan telah dipilih oleh syarikat gergasi AS untuk bekerja sebagai pengajar Jurutera Teknik Latihan Robotik di kilang Tesla sejak Julai lalu. Bidang tugasnya adalah untuk membimbing jurutera Tesla mengenai robotik FANUC serta Kuka. Beliau yang menetap di bandar Fremont, California, sebelum ini pernah berkhidmat di UC sebagai Jurutera Pembangunan Propulsi dan pernah menjadi Ketua Pasukan Penyelidik bagi Projek Hexacopter bersama UC.

LISA NUR MARINI MOHD KAMAL

5 Pelajar Wanita Berjaya Cipta Nama Di Universiti Luar Negara Dan Banggakan Malaysia!

IKLAN

Penerima biasiswa Petronas ini pernah mengharumkan nama negara apabila diberikan peluang untuk berucap di hadapan 7,000 warga University of Wisconsin-Madison, AS, sempena hari konvokesyennya di universiti berkenaan sekitar 2019. Walaupun dilahirkan di AS, Lisa Nur Marini dalam ucapannya memberitahu dia telah dibesarkan di Malaysia. Menerusi laman sesawang University of Wisconsin-Madison, Profesor Jabatan Geosains, Laurel Goodwin menceritakan Lisa memilih melanjutkan pengajian dalam analisis mikropro elektron yang sangat mencabar sehingga dianugerahkan Biasiswa Junior Lowell R. Laudon Cemerlang dari Jabatan Geosains dan anugerah ‘On To the Future’ daripada Persatuan Geologi Amerika.

Bukan calang-calang insan yang mampu melepasi tahap kelayakan ketat yang ditetapkan. Tergolong dalam pelajar universiti ternama di dunia sememangnya menjadi impian pelajar cemerlang seluruh dunia untuk meneruskan pengajian di sana.

BACA LAGI : Sambil Belajar Di Universiti Harvard, Anak Kimora Lee Simmons Sempat Jadi Model

Sumber : 1

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.