Home Hiburan 5 Harta Milik Putera Mahkota Diraja Dubai Yang Tak Masuk Akal

5 Harta Milik Putera Mahkota Diraja Dubai Yang Tak Masuk Akal

Dubai sinonim dengan penduduknya yang kaya sehingga mampu membela seekor harimau dan menghias kenderaan mewah di ruang tamu kediaman penthouse mereka. UAE atau Emiriah Arab Bersatu sangat popular dengan putera mahkotanya Putera Sheikh Hamdan Mohammed Al Maktoum yang bukan saja femes di tempat kelahirannya, malah dia merupakan Raja Instagram yang mempunyai lebih daripada 7.2 Million pengikut.

Memetik dari laman web Elanthemag.com, Putera Mahkota yang lebih mesra dengan panggilan Fazza ini disenaraikan sebagai lelaki terkaya di dunia. Wow! Baru berusia 36 tahun, dah memiliki macam-macam jenis kekayaan. Ini antara 5 yang disenarai pendekkan.

01

Unta dan kuda paling mahal 

Memiliki unta yang bernilai RM 11.3 juta dan pernah menang dalam pertandingan unta tercantik di dunia ketika bersaing dengan dengan 17, 000 unta yang lain. Difahamkan, ketika menang dalam pertandingan tersebut, Fazza dan untanya menang besar dengan wang tunai bernilai RM 2.51

5 Harta Milik Putera Mahkota Diraja Dubai Yang Tak Masuk Akal

Fazza memiliki seekor unta bernilai RM 11.3 juta dan pernah memenangi pertandingan unta tercantik di dunia. Ketika itu unta miliknya dipertandingkan dengan lebih daripada 17,000 unta lain. Fazza juga memiliki seekor kuda yang bernilai 12.44 juta yang dihadiahkan oleh yahandanya.

 

IKLAN

02

Kereta Amfibia 

Namakan saja kenderaan mahal dalam dunia ni, dalam istananya saja, ada 6 buah jenis The Pyhton, keluaran WaterCar. Kenderaan jenis ini mempunyai 129 km/sejam di atas darat manakala 72 km/sejam di dalam air. Harga dia jangan terkejut pula, sebuah saja sudah mencecah RM 628,000 jadi bayangkan 6 unit The Python? Haruslah berjumlah RM 3.76 juta!

IKLAN

03

Pesawat Boeing 787-10 Dreamliner 

Ini baru tahap kaya namateyyy! Ok tak, gurau je.. Selain daripada kenderaan mewah, Putera Dubai ini juga memiliki 40 buah pesawat Boeing 787-10 Dreamliner. Ke semua pesawat ini bukan dibeli untuk tujuan peribadi saja, malah ia dijadikan untuk sector perniagaan pesawat di Dubai. Berhati mulia tau, Putera Raja hidung terletak ni. Harga sebuah pesawat ini bermula dari RM 1.28 billion, menjadikan keseluruhan harga sehingga mencecah 66.77 billion.

5 Harta Milik Putera Mahkota Diraja Dubai Yang Tak Masuk Akal

04

Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse

Kalau tadi, beliau memiliki 5 biji kereta Amfibia, kali ni, dia sapu juga kereta paling laju di dunia iaitu Bugatti Veyron. Kereta model Grand Sport Vitesse dengan lebih 1,001 kuasa kuda ini boleh memecut sehingga 408.8 km sejam itu bernilai RM 7.11 juta seunit.

IKLAN

BACA: 5 Putera Raja Arab Ini Bakal Buat Perempuan Cair

 

05

Penthouse di Kanada

Kebanyakkan keluarga berada akan memiliki kediaman mewah di luar negara. Pada tahun 2013, keluarga diraja Dubai membeli 3 kondominium penthouse Hotel Fairmont Pacific Rim di Vancouver di Kanada bernilai 230 juta. Eh, penatlah cerita pasal kaya orang ni. haha

Setahu kami, Prince Dubai ni masih single lagi, cubalah DM mana tahu jodoh korang. Hiks.

https://www.instagram.com/p/BW-R6vOB51c/