Tak semua orang pernah mencuba Artificial Intelligence (AI).

 

Jadi, apabila KidZania Mutiara Damansara memberi peluang selama sebulan untuk mencuba games berkonsepkan AI dan robotik, kami terfikir – why not alaminya sendiri.

 

 

Dari 18 Ogos lalu sehingga 16 September ini, KidZania anjurkan KidZ & Tech 3.0 untuk tahun ini. Sesuailah dengan trend sekarang yang menjurus kepada robotik, teknologi seperti smart house dan smart driving, aktiviti ini telah memberi kami dan pengunjung lain mencuba beberapa jenis games yang ada.

Jom tengok apa yang ada!

 

01

Emoji Scavenger Hunt

IKLAN

Dibawakan oleh Google Malaysia, korang boleh bermain dengan seluruh keluarga. Peserta diberi emoji pada telefon dan kami perlu mencari emoji tersebut di sekeliling. Nak tangkap gambar yang sepadan dengan emoji pun ambil masa tau, it is not that easy!

Kemudian, barulah clue seterusnya diberikan.

 

02

Makeblock mBots

Yes, buat robot sendiri. Kami juga dicabar untuk mengendalikan Drone Obstacle Challenge. Dengan menggunakan Airblocks itu, kami perlu menerbangkan robot magnet dan mengatasi halangan di trek udara.

 

03

AR Greeting Card

IKLAN

 

Mungkin aktiviti di Design Studio ini tak segah dengan props meletop. Namun, korang pernah tak mencipta greeting card menggunakan Augmented Reality? Tak kan… This is one of the coolest thing ever, legit.

 

 

04

Forensic Science

IKLAN

Kami perlu menyiasat lokasi jenayah menggunakan finger prints dan cahaya UV.

Tak kisahlah jika teknologi sudah berkembang kepada bantuan AI, fingerprint tetap fingerprint. Seperti yang korang tahu, setiap ibu jari adalah berbeza. Tapi bagaimana untuk membezakannya, itulah yang kami pelajari.

UV Light Experiment juga adalah sesuatu yang selalu kita tonton di dalam filem dan drama bersiri penyiasatan. Haa, sekarang boleh acah-acah jadi investigator kejap.

 

 

05

Light Tail Photography

Bagi penggemar fotografi, korang dah terbiasa melihat efek light tail kan? Why not, dengan menggunakan U Mobile Clone Photography ni, korang cipta sendiri foto dengan efek cantik ini. Barulah nampak pro sikit.

 

It is worth the visit!

Cuba datang sendiri ke KidZ & Tech 3.0 di KidZania KL pada setiap hari sehingga 16 September ini. Klik kidzania.com.my untuk dapatkan maklumat lanjut.