Seperti yang kita tahu sebenarnya di setiap tempat di serata dunia ini pasti ada keunikannya yang tersendiri.Yelah, lain tempat, lain budaya dan cara kan? Ini adalah antara 5 fakta menarik tentang negara di serata dunia yang mungkin korang tak tahu..

  1. Banyak mayat yang masih ‘terdampar’ di Gunung Everest
‘Green Boots’ adalah gelaran yang diberi kepada si mati. Antara 1 daripada 300 mayat yang meninggal disini. Sumber: South China Morning Post

Bunyinya memang agak mengerikan dan seperti tidak masuk akal, tetapi korang tahu tak sebenarnya Gunung Everest ni, banyak mayat yang masih lagi belum ‘dikutip’ dan meninggal kerana kesejukan yang teramat. Kira-kira lebih daripada 100 mayat masih belum diambil. Gunung Everest juga digelar sebagai ‘The World’s Tallest Graveyard’.

Bukan kerana mereka tidak mahu mengambil mayat-mayat tersebut, tetapi kerana kos perbelanjaannya agak tinggi untuk mengupah orang untuk mengambil mayat-mayat tersebut, dan ianya juga merupakan risiko yang agak tinggi buat mereka. Pada tahun 2017, mereka pernah mengeluarkan hampir US$200,000.

2. Belanda adalah negara yang mempunyai ramai laki-laki yang tertinggi di dunia

Foto hiasan. Sumber: Iluminasi

For guys, siapa je yang taknak susuk badan tegap dan juga tinggi kan? Penulis rasa ramai lelaki diluar sana nak jadi tinggi, supaya nampak lebih macho. Korang tahu tak sebenarnya dekat Belanda rata-rata lelaki disana banyak yang tinggi-tinggi.

IKLAN

Menurut sumber BBC, berdasarkan pemerhatian yang dijalankan pada tahun 2019, laki-laki di Belanda rata-rata mempunyai ketinggian setinggi 182.5 sentimeter, manakala perempuan pula 169.8 sentimeter.

3. Haiwan nasional di negara Scotland adalah Unicorn

Sumber: BBC

Whats your animal spirit? kalau macam penulis, my animal spirit would be lion. Kalau korang nak tahu sebenarnya setiap negara memiliki haiwan nasional masing-masing, seperti di Malaysia kita menggunakan Harimau sebagai haiwan nasional. Tetapi berbeza di negara Scotland pula. Haiwan nasional mereka adalah Unicorn.

IKLAN

Namun, Scotland bukanlah hanya satu-satunya negara yang menggunakan haiwan mitologi sebagai haiwan nasional. Tiongkok,China juga menggunakan Naga sebagai haiwan nasional mereka.

4. Dekat negara Iceland tak ada nyamuk

Sumber: India Today

Pernah tak korang kadang duk tergaru-garu kaki, tangan, dan masa tu korang berharap indahnya dunia kalau tak ada nyamuk. Ha, ada satu tempat dalam dunia ni yang tak ada nyamuk! Dengan suhu yang sangat sejuk, nyamuk tak dapat membiak dan juga hidup ditempat sejuk ini.

IKLAN

5. Ada sebuah kota di Nigeria yang mempunyai nisbah kelahiran anak kembar yang tertinggi

Sumber: NST

Masa zaman kita belajar sains dulu, kita tahu yang kebarangkalian nak dapat anak kembar tu sangat susah, melainkan ada ahli keluarga atau keturunan kita yang mempunyai talian darah sama, ada yang kembar. Tetapi lain pula ceritanya di sebuah kota yang bernama Igbo Ora.

Lebih kurang 50 kes anak kembar daripada setiap seribu kelahiran di kota tersebut. Disebabkan inilah, Kota ini diberi nama ‘Ibukota kembar dunia’