Merungut hujung bulan makan biskut kering? Nah, jangan salahkan takdir sebab Ustaz Azhar Idrus pun dah cakap takdir tu boleh diubah dengan doa dan usaha serta yakin dengan pemberian Allah SWT. Tapi kalau malas, memang mereput la sampai ke tua.

Macam mana nak jana pendapatan walaupun mungkin ada di antara korang yang masih belajar? Meh sini REMAJA kongsi kan 5 cara mudah untuk tambahkan pendapatan.

1. Berniaga online

Untung kecil tapi kuantiti jualan banyak. Pos Laju buka sampai jam 8 malam dan hujung minggu juga, jadi bisnes ini tak akan menganggu masa korang untuk buat duit.

2. Pemandu Grab/Uber

Gunakan kereta yang ada untuk tambah pendapatan. Boleh buat perkhidmatan Grab/Uber pada hujung minggu.Seronok kan? Cuti-cuti pun duit masyukkk..

IKLAN

3. Cikgu (tutor) tuisyen

Biasanya, korang boleh dapat dalam RM50 sejam untuk mengajar. Bukan hanya menjual air liur, sebaliknya bertindak sebagai penyampai dan pembantu pelajar.

4. Jadi agen topup

Walaupun ada perbankan internet untuk tambah nilai, tapi agen topup masih lagi dicari. Ini kerana mereka tidak memerlukan line internet, kena login, request TAC dan tunggu. Kalau agen topup, mereka hanya perlu bayar, tunggu dan terus dapat. Lebih mudah.

IKLAN

5. Social Media Influencer

Tak terkejut kalau ada vlogger yang berkongsi pendapatan bulanan mereka sebanyak RM10K sebulan dengan hanya melalui medium media sosial. Dah ramai anak muda yang berjaya buktikan bahawa dengan hanya membuat video dapat juga untuk menjana pendapatan.

IKLAN

Luna Tasha, Sean Lje, Zack Merican dan Harvint Skin antara influencer tempatan yang mendapat tumpuan panel Generation YouTube, di mana mereka mendekati peminat menerusi laman sosial tersebut.

Pada mulanya ramai yang hanya sekadar buat suka-suka tetapi feedback yang diterima sangat luar biasa dan boleh juga memberikan keuntungan peribadi.

So, apa lagi guys. Kalau memang korang berbakat, jangan malu untuk mencuba dan buat saja ikut minat masing-masing. Siapa tahu kalau ada rezeki kan?