Berpuasa dalam cuaca yang panas memang satu cabaran buat kita rakyat Malaysia. Tak dinafikan kulit jadi kering, penat dan dehidrasi menjadi masalah utama pada bulan Ramadan. Jadi, banyak perkara yang korang harus lakukan sebagai persediaan sepanjang berpuasa.

Berikut merupakan 5 barangan yang sebaiknya ada ketika korang sedang berpuasa.

1. Pelembap bibir

Berpuasa mampu membuatkan bibir korang menjadi kering. Sebagai langkah berjaga-jaga pastikan pelembap bibir sentiasa ada bersama korang supaya bibir terus lembap dan tidak terkoyak.

2. Bekalan makanan atau minuman

IKLAN

Bukanlah suruh korang bawa nasi lemak atau roti canai dalam beg, cuma cukuplah sekadar sentiasa ada gula-gula atau coklat dan air mineral untuk dibuat berbuka.

Iye la, waktu Ramadan nanti jalan selalu jammed. So, eloklah kalau korang dah prepare sedikit makanan dalam beg.

3. Lotion badan

IKLAN

Bila berpuasa dan ditambah dengan cuaca panas, ia akan membuatkan segala cecair dalam tubuh badan hilang dan menyebabkan kulit kering. Jadi sebelum melarat dan jadi lebih teruk, rajinkan diri menyapu lotion badan di kawasan yang kering.

4. Mekap

IKLAN

Puasa bukan alasan untuk korang nampak kusam dan tak bertenaga. Tak salah kalau korang calitkan sedikit mekap pada wajah supaya nampak lebih segar dan bermaya.

5. Duit

Walaupun korang tak menggunakan duit sangat ketika berpuasa, jangan sesekali keluar tanpa membawa duit. Malang tak berbau gaiss. Duit tu bukan hanya untuk beli makanan saja, mana la tahu tiba-tiba ada emergency yang memerlukan duit kan?

Kadang-kadang, benda basic macam ni la yang selalu kita lupa kan?