Pada suatu ketika dahulu mengabadikan foto di dalam bentuk gambar merupakan satu perkara yang hanya dilakukan dengan menggunakan kamera filem dan digital.

Namun dengan perkembangan sejak 10 tahun kebelakangan ini hobi mengambil gambar bukan lagi satu perkara eksklusif kepada penggemar fotografi sahaja. Dengan lambakan telefon pintar yang kini mempunyai pelbagai fungsi, ia boleh dilakukan dengan senang.

Ia bukan sahaja membawa fungsi sebagai telefon tetapi merangkumi segala aspek peranti lain sagala perkara boleh dilakukan dengan hanya menggunakan app di dalam telefon pintar.

Begitu juga dengan fotografi menggunakan iPhone yang sekian lama terkenal dengan kualiti fotonya. Populariti penggunaan laman media sosial seperti Instagram, Facebook dan Twitter juga menyaksikan perkongsian foto kini boleh dilakukan dengan pantas. Seiring dengan itu pelbagai apps fotografi muncul di App Store buat pengguna iPhone.

Berikut merupakan 5 apps editing fotografi pilihan REMAJA yang korang boleh cuba!

Snapseed

5 Apps Foto Editing Terbaik Pilihan REMAJA

IKLAN

Aplikasi foto editor untuk memperbaiki dan meningkatkan kualiti foto, Snapseed merupakan di antara app yang paling popular di App Store. Pertama, ia cukup senang digunakan dan menawarkan pelbagai variasi tools ubah suai foto. Untuk melakukan ubah suai warna, kadar kecerahan, memotong dan penajaman gambar app ini amat sesuai digunakan. Buat korang yang baru-baru berjinak-jinak untuk melakukan editing foto, inilah app yang paling sesuai.

Enlight

5 Apps Foto Editing Terbaik Pilihan REMAJA

Ini merupakan app bagi korang yang ingin explore sisi kreatif dengan skil tersendiri. Selaion menawarkan tools yang lazimnya ada pada semua app lain, Enlight mempunyai pelbagai seleksi efek artistik. Contohnya korang boleh menukar foto menjadi seperti sebuah lukisan dan menambah pelbagai elemen ke dalam foto. Sebagai contoh tool untuk ‘The Mask’ menjadikan foto bercampur dengan efek berbeza.

IKLAN

TouchRetouch

5 Apps Foto Editing Terbaik Pilihan REMAJA

Sekarang sudah banyak app foto yang mempunyai kemampuan untuk memperbaiki dan membuang segala elemen yang buruk di dalam foto. Namun antara app terbaik untuk melakukannya ialah dengan menggunakan TouchRetouch. Ia merupakan antara app paling mudah dan senang digunakan untuk tujuan ini. Dengan menggunakan app ini korang boleh highlight dan membuat apa-apa objek tidak diperlukan. Dengan melakukan try and error korang pasti dapat menggunakannya dengan baik.

BACA: 10 Perkara Yang Perlu Korang Tahu Tentang iPhone Xs & iPhone Xs Max

IKLAN

Adobe Lightroom CC

5 Apps Foto Editing Terbaik Pilihan REMAJA

Secara ringkasnya Adobe Lioghtroom CC merupakan app editing foto yang cukup ‘power‘ sesuai digunakan untuk pengguna baru dan juga yang lebih advanced. Selain ditampilkan dengan interface yang ringkas dan senang untuk navigasi, ia juga banyak menggunakan one-tap preset. Untuk editing lebih kompleks korang boleh menggunakan tools untuk ubah suai foto mengikut kehendak. Ia juga membenarkan korang untuk mengakses foto di mana-mana peranti dengan menggunakan Adobe Creative Cloud.

Lens Distortions

5 Apps Foto Editing Terbaik Pilihan REMAJA

Faktor cahaya mahari dan juga efek cuaca juga merupakan antara salah satu elemen di dalam foto yang cukup popular. Dan tidak selalu biasanya efek tersebut kita dapar secara semulajadi. Jadi untuk mencantikkan gambar korang boleh gunakan Lens Distortion yang menawarkan efek lens flares, hujan, salji dan juga kabus. Dan pelbagai efek ini juga boleh digabungkan di dalam foto yang sama bergantung kepada kreativiti korang sendiri.