Bagi pengguna laptop, jenama Toshiba bukan asing bagi mereka. Walau banyak pesaing lain tetapi ketahahan laptop jenama ini membuatkan ia masih menjadi pilihan orang ramai.

Namun hari ini, bagi penggemar jenama Toshida, selepas ini korang tak akan temui laptop ini lagi di pasaran ya.

Hanya mampu bertahan 25 tahun dalam dunia teknologi berasaskan komputer, laptop jenama Toshiba akhirnya akur dengan situasi dunia perniagaan yang tidak menentu.

Hari ini secara rasminya Toshiba menjual 19.9 peratus saham terakhir mereka kepada Dynabook Inc, perusahaan milik Sharp. Ia adalah baki kepada saham terkecil mereka selepas menjual sebahagian besarnya kepada Sharp pada tahun 2018.

“Dengan menjual baki saham terakhir ini, maka secara rasminya Dynabook adalah syarikat rasmi milik Sharp yang mengambil alih laptop jenama ini,” kata Toshiba dalam satu kenyataan rasmi dikeluarkan.

IKLAN

35 Tahun Dalam Pasaran, Laptop Toshiba Akhirnya Berkubur

35 Tahun Dalam Pasaran, Laptop Toshiba Akhirnya Berkubur

Sebelum ini, pada tahun 2018, Toshiba telah menjual 80.1 peratus saham bisnes PC dan laptopnya kepada Sharp pada nilai USD36juta. Sejak hari itulah, Sharp telah menggantikan bisnes ini menjadi Dynabook.

Dalam satu kenyataan rasmi, Toshiba mengataka Sharp telah menggunakan haknya untuk saham terkecil mereka sejak Jun lalu.

IKLAN

Apa pun berita Toshiba “menarik diri” dari bisnes laptop sangat mengejutkan ramai pihak. Ini kerana sepanjang tahun 1990-2000 an, Toshiba kerap menjadi salah satu vendor laptop yang sentiasa menjadi pilihan orang ramai kerana kualitinya.

35 Tahun Dalam Pasaran, Laptop Toshiba Akhirnya Berkubur

IKLAN

Malah Toshiba telah mengeluarkan laptop pertamanya iaitu siri T1100 pada tahun 1985 di Eropah denagn harga USD2000 dollar.

Siri T1100 adalah pendorong awal pertumbuhan industri laptip dengan sasaran jualan tahunan sebanyak 10,000 unit seperti dilaporkan oleh KompasTekno dari The Verge dua hari lalu.

Menurut Computer World, meski banyak laptop lain di pasaran, Toshiba sering menjadi vendor paling popular yang menjadi pilihan pengguna.

Pada 2015, Toshiba mengumumkan kerugian dengan nilai USD318 juta dollar. Kerugian itu antara faktor utama mengapa Toshiba tidak mahu meneruskan bisnes dalam bidang ini di pasaran Eropah pada tahun 2016. Bahkan pada tahun 2017, Toshiba juga mengalami kergian dengan hanya mampu menjual sebanyak 1.9 juta unit sahaja.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI