Berita kehilangan seorang remaja 17 tahun ketika memancing bertukar menjadi tragedi sedih apabila enam penyelam bomba yang terbabit dalam pencarian itu lemas akibat terbelit di dasar.

Sememangnya tugas seorang penyelamat menyandang tanggungjawab yang besar kepada masyarakat dan sewajarnya kita memberi penghormatan kepada kerjaya mereka.

Tidak semua orang berani untuk mempertaruhkan diri demi menyelamatkan nyawa orang lain, tetapi inilah yang dilakukan oleh pasukan penyelamat, sentiasa meletakkan diri mereka yang kedua demi mengutamakan masyarakat.

Namun begitu, ada juga dikalangan anggota penyelamat ini yang terkorban dalam misi menyelamat. Korang mesti ingat lagi tentang kisah pengorbanan hero-hero ini.

1. Apolos Jeremos

3 Kisah Anggota Penyelamat Terkorban Jadi Teladan Kepada Masyarakat

Lebih kurang tiga tahun yang lalu, seorang anggota maut terkena renjatan elektrik ketika melakukan operasi memadamkan kebakaran belukar di Taman Kenari Batu 7, Sandakan.

IKLAN

Apolos Jeremos, 25, terkena renjatan daripada pendawaian yang disambung secara haram di kawasan perumahan setinggan berhampiran taman perumahan itu.

3 Kisah Anggota Penyelamat Terkorban Jadi Teladan Kepada Masyarakat

Akibat rasa tidak bertanggungjawab orang lain, anggota penyelamat ini pula yang jadi mangsanya.

2. Saman Gunan

3 Kisah Anggota Penyelamat Terkorban Jadi Teladan Kepada Masyarakat

IKLAN

Pada Jun lalu, sepasukan bola sepak kanak-kanak berusia 11 hingga 16 tahun bersama coach mereka telah terperangkap di dalam gua Tham Luang Nam Ning di Chiang Rai, utara Thailand berdekatan Myanmar.

3 Kisah Anggota Penyelamat Terkorban Jadi Teladan Kepada Masyarakat

Apa yang menyedihkan, seorang anggota penyelamat, Saman Gunan telah pun terkorban sewaktu memindahkan tangka berisi oksigen dari muka gua ke lokasi kanak-kanak itu terperangkap. Bekalan oksigennya berkurangan menyebabkan dia pengsan dalam perjalanan.

3. Enam penyelam bomba

3 Kisah Anggota Penyelamat Terkorban Jadi Teladan Kepada Masyarakat

IKLAN

Mohd Fatah Hashim, Mazlan Omarbaki, Adnan Othman, Izatul Akma Wan Ibrahim, Muhammad Hifdzul Malik Shaari dan Yahya Ali antara enam penyelam anggota bomba Unit Pasukan Penyelamat Di Air (PPDA) yang telah lemas ketika operasi menyelamat seorang remaja yang tergelincir ke dalam lombong.

Pasukan perubatan yang berada di lokasi memberi bantuan pernafasan kecemasan (CPR) kepada semua mangsa tetapi kesemuanya disahkan meninggal dunia di lokasi kejadian.

Berita ini mendapat perhatian seluruh rakyat Malaysia dan mengganggap pengorbanan mulia mereka adalah sesuatu yang perlu diberi penghormatan dan sanjungan oleh masyarakat.

Siapa sangka, individu yang datang untuk menyelamat tetapi sebaliknya menjadi mangsa korban. Besar sungguh jasa mereka kepada masyarakat kita.

Apa-apa pun, kami memang salute dengan petugas awam yang sanggup menghadapi risiko serta mempertaruhkan nyawa demi menyelamatkan orang lain. Salam takziah buat semua keluarga mangsa yang terkorban dan semoga roh mereka dicucuri rahmat. Al-Fatihah..

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI