Kalau korang menonton filem hindi Bajrangi Bhaijaan, mesti rasa geram je bila melihat keindahan Kashmir. Filem itu telah mengetengahkan latar belakang kehijauan yang mendamaikan dan sedikit sebanyak membuatkan ramai yang menyimpan hasrat untuk ke sana.

Negara ini terletak di pergunungan Himalaya di mana Pakistan, India dan China bertemu. Jadi ada yang claim, Kashmir ni di India, Pakistan dan sebahagiannya dikatakan berada di China.

Tidak kiralah daerah ini dimiliki oleh siapa pun, tapi yang jelas Kashmir memang antara lokasi wajib untuk korang lawati.

Kalau tak familiar dengan negara ini, Adila Rahized telah pun berkongsi sedikit sebanyak tentang selok belok mengenai Kashmir kerana ini merupakan kali ketiga dia berkunjung ke sana.

Bagi yang belum pernah ke Kashmir, apa kata baca tip dan perkongsian serba sedikit tentang budaya di sana. Sebelum tu, jangan lupa cari tempat penginapan yang selesa dengan harga berpatutan di OYO Rooms. Muat turun app OYO di sini.

Harga dan jual beli

Wajib bargain. kalau betul nak beli sesuatu barang tu,bargain sampai dapat harga yang kita nak + harga tu biar masuk akal lah, jangan lah minta melampau sangat especially kalau menginap di houseboat, peniaga ni akan datang ke houseboat tak kira pagi2 buta atau malam hari,utk jual barang2 so bargain as much as possible tapi berpada pada lah.

Makanan

Dari segi pemakanan untuk muslim don’t worry di kashmir makanan nya semua halal sebab 90% rakyat di Kashmir adalah islam. Di sana famous dengan mutton, so sesiapa spesies macam saya, tak makan kambing jangan risau, masakan ayam pun banyak.ada yang tanya, diorang makan nasi ke?? Yes makanan rutin harian diorang nasi juga untuk lunch dan dinner tapi bukan breakfast! Breakfast biasanya makan puri, pratha omelette, dhal, roti dan seangkatan dengannya, no nasi at all okay.

IKLAN

Aktiviti dan tempat lawatan

Di Srinagar, biasanya akan melawat taman taman seperti Pari Mahal, Chesham Shahi, Nishat, Shalimaar Garden dan juga masjid terkenal di Srinagar iaitu Jamia Masjid dan Hazratbal Shrine (White Mosque).

Aktiviti di Srinagar tak lain tak bukan Shikara Ride di Dal Lake. Tasiknya yang tenang, sambil menikmati view banjaran Himalaya yang tersergam indah, pasang pula lagu pulanglah oleh aisyah, fuh! Boleh meleleh tu lagi lagi untuk traveller yang jiwa kacau ni.. Hihi

Di Gulmarg mostly aktiviti skiing, sledge, gondola ride dan snowbike. Tapi tu untuk musim salji sahaja, kalau pergi time summer, aktiviti yang boleh dilakukan di sini hanyalah gondola ride dan pony ride. Di Gulmarg biasanya kita akan sewa special gulmarg guide, harga around 600 rupee // rm 35-40 per guide . So guide ni akan lead satu group ni untuk berjalan di Gulmarg.

IKLAN

Di Pahalgam biasanya aktiviti pony ride. Harga berbeza based on berapa tempat kita nak pergi. Kalau boleh, cover lah semua sampai ke Baisaran, harga around rs 1000-2000 berbaloi dengan perjalanan selama 3 jam setengah pergi dan 30 minit balik. Kalau tak nak pony ride, in case atas faktor usia atau condition, boleh ambil sightseeing car khas di Pahalgam (around rs1500-2000 per car) untuk melihat pemandangan Pahalgam ke Aru Valley // Beetab Valley. Untuk sightseeing car ni lebih berbaloi time spring/summer/ early autumn sebab view yang sangat cantik.

IKLAN

Tipping

Di sini tipping ada lah benda biasa dan almost look like wajib walaupun tak wajib. Kita akan bagi tips based on their service. Selalunya tips akan beri kepada driver for whole journey, pony man, orang Shikara ride dan Gulmarg guide. Basically kita bagi tips tu sebagai tanda penghargaan dan tak perlu banyak, hanya sebagai ucapan terima kasih. Eh satu lagi, orang yang angkat-angkat bagasi kita tu kena bagi tips tau, yang ni diorang akan minta tips walau kita tak bagi. So kalau tak nak diorang minta tips, angkat sndri ye bagasi anda semua.. Hihi

Nah kami belanja lagi gambar-gambar cantik mereka yang boleh buat korang bikin panas. Hiks!

Apa lagi, jom kita kumpul duit pi Kashmir!