Kes pemandu perempuan MyVi dari Malaysia yang merempuh enam orang pemotong rumput di Thailand kini sedang hangat diperkatakan oleh masyarakat di Malaysia.

Ada yang bersimpati dan tak kurang juga mengutuk perbuatan si pemandu dengan mengatakan bahawa mereka sepatutnya tidak memandu terlalu laju sehingga menyebabkan kematian orang lain.

Nah, jangan pandai-pandai buat spekulasi kerana kita tidak tahu apa sebenarnya yang berlaku. Biarlah kes ini diselesaikan oleh pihak berkuasa. Kita doakan je yang terbaik untuk mereka.

IKLAN

Walau bagaimanapun, melihat kepada kes ini membuatkan Encik Mattopi Lala ingin berkongsi pengalamannya yang kerap masuk ke negara jiran dengan memandu kereta sendiri. Katanya, nak masuk Thailand bawa kereta sendiri memang seronok, tetapi korang kena ikut peraturan dan melengkapkan ilmu yang secukupnya.

Biarpun lelaki ini sudah biasa memandu di sana, namun dia masih memandu dengan kelajuan 80kph sahaja walaupun speed limit semua jalan di sana 90kph.

Untuk persediaan sebelum berlaku apa-apa kejadian yang tidak diingini, ada 3 insurans yang korang boleh ambil menurut Mattopi Lala;

IKLAN

1. Insurans am satu perjalanan

Harganya hanya RM27. Murah kan? Kalau dah murah, faham-faham je la cover insuransnya macam mana. Insurans tu syarat untuk masuk Thailand bagi semua kenderaan. Tapi, coverage yang diberikan sangat terhad.

2. Insurans Asia

Beli yang 3rd party RM580 setahun, atau rm280 sebulan. Insurans ini lebih kurang insurans third party kereta di negara kita.

IKLAN

3. Insurans perjalanan

Jika korang ada kad kredit platinum dan korang sejenis orang yang banyak duit, tak payah beli la. Tapi, kalau duit nak pergi Thailand pun minta dekat mak, baik beli. Hiks! Mana la tahu sakit dan kena masuk wad dekat sana.

Contoh insurans yang diambil

Namun begitu, nak diingatkan juga jangan lupa pulangkan semula surat kastam yang korang terima masa nak masuk Thailand tu. Nanti tak pasal-pasal kena bayar 10,000 baht sebagai denda.

So guys, lepas ni sebelum nak pergi melancong or berjalan-jalan di negara orang, sebaiknya korang buat research terlebih dahulu. Sediakan payung sebelum hujan.