Rata-rata daripada kita semua jika ditanya apakah makanan yang paling sedap, semestinya akan menjawab masakan ibu. Ini terutamanya kepada mereka yang belajar atau sudah berhijrah jauh dari kampung. Berjauhan dengan ibu tercinta akan membuatkan kita lebih rindu dengan masakan air tangannya.

Sejak kecil kita telah dibiasakan dengan masakan ibu. Sejak dari kecil kita sudah dibiasakan makan masakannya sehingga ia memberikan satu rasa yang cukup istimewa dan sukar untuk digambarkan dengan kata-kata. Hanya kita, ayah dan adik beradik sahaja yang akan faham akan rasa itu.

Tapi pernahkan kita terfikir mengapa kita semua menganggap masakan ibu yang paling sedap? Tiga faktor dibawah mungkin jawapannya.

FAKTOR PERTAMA

Berdasarkan beberapa kajian dan pemerhatian mendapati masakan yang dimasak dengan penuh rasa kasih sayang akan lebih memberikan rasa nikmat buat kita. Seorang psikologi dari England, Christy Ferguson telah melakukan pemerhatian saintifik berkaitan hal ini. Menurutnya persepsi emosional akan sesuatu rasa akan dapat ditingkatkan oleh faktor waktu, cinta dan rasa peduli terhadap masakan. Lantaran itu jugalah menjelaskan mengapa masakan ibu memberikan rasa paling enak kerana ia dimasak dengan pnuh rasa kasih sayang.

IKLAN

3 Faktor Utama Mengapa Masakan Ibu Yang Terbaik Di Dunia!

FAKTOR KEDUA

Sudah tentu masakan yang dimasak oleh ibu tercinta itu dibuat dengan bersih, sihat dan suci. Tidak mungkin seorang ibu akan memberikan anaknya makanan yang kotor atau mengandungi bahan merbahaya. Kecuali jika dalam keadaan darurat atau terdesal. Naluri ibu yang penuh kasih sayang mahukan anaknya dapat merasa yang terbaik. Sebab itulah kalau korang perasan ibu kita amat cerewet dan memilih sayur-sayuran dan bahan masakan yang terbaik dia boleh cari.

IKLAN

3 Faktor Utama Mengapa Masakan Ibu Yang Terbaik Di Dunia!

IKLAN

FAKTOR KETIGA

Ini faktor yang bersifat lebih peribadi. Jika balik kampung kita semestinya akan meminta untuk ibi tersayang memasak makanan kegemaran. Dari sini rasa excited itu sudah muncul kerana kita tahu hasilnya pasti akan konsisten dan jauh di sudut hati kita merundui rasa tersebut. Walaupun kadangkala menu yang disediakan cuma sederhanan sahaja, namun dengan keistimewaan ‘air tangan’ ibu itulah yang memberikan seribu satu bahagia. Dan jangalah kita kedekut atau berat mulut untuk memuji masakannya. Baginya melihatr anak-anak tersenyum riang menikmati masakannya sudah mencukupi.

Jadi, apakah masakan ibu korang yang paling digemari? Bagi penulis sudah semestinya ketam masak lemak cili api! 😀

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI