Bila dah terlalu lama menghabiskan masa di rumah, mesti ada sahaja idea yang muncul untuk memastikan ruang rumah kelihatan bersih dan kemas kan?

Selama ni terlalu busy dengan kerja sampai tak ada masa nak fikir, jadi inilah waktunya untuk korang meihat beberapa perkara yang boleh ditambah bagi melengkapi keperluan di rumah.

Bukan saja suri rumah atau mereka yang sudah berkahwin saja, malah orang bujang pun rata-ratanya suka membeli barangan rumah, terutamanya untuk keperluan dapur.

Jadi, Remaja nak share kan satu perkongsian daripada Dr Nadya Amin tentang produk-produk untuk dapur korang sentiasa kelihatan kemas dan teratur.

1. Refrigerator storage box

Korang boleh letak sayur atau lauk dalam ni sebab ia agak flat, boleh letak banyak dan jimat ruang.

2. Refrigerator slide storage

Ini pun menarik juga. Dapat letak lebih banyak benda dalam peti sejuk dan menambah ruang, memang kemas.

3. Portable storage rack

Boleh diletakkan di bawah stove, letak kicap, sos, minyak dan sebagainya. Lepas pakai tolak saja masuk balik. Mudah kan?

4. Wall mount spice rack

Untuk yang ni korang boleh letak disebelah stove tapi jangan dekat sangat sebab ia diperbuat daripada plastik. Cukup di tempat mudah capai, jimat ruang sebab kita lekat pada dinding.

IKLAN

5. 3 layer spice rack

Yang ni boleh letak dalam almari, memudahkan untuk mencari barang. Boleh susun segala rempah-ratus disini.

6. Label rempah

Ada macam-macam rempah yang sudah siap tulis nama, korang tinggal lekat saja. Jangan lupa beli bekas cantik-cantik supaya nampak tersusun.

7. Rotation spice rack

Kalau yang tak suka yang 3 tier tadi, boleh beli yang ni juga. Pusing-pusing untuk cari rempah/sos yang kita nak pakai. Cepat dan mudah.

8. Shelf rack organizer

Selepas menggunakan produk ini, ruang untuk simpan periuk dan pinggan mangkuk akan bertambah. Dah try ni memang tahan walaupun periuk berat. Nampak pun kemas.

IKLAN

9. Bowl organizer

Kalau ada mangkuk untuk mi ke okay pakai yang ni sebab ia tak jatuh dan boleh letak dalam 5 mangkuk sekali.

10. Tableware rack

Pinggan semua boleh simpan disini. Lepas pakai ni muat pulak untuk letak banyak set dalam satu almari. Nak letak periuk dan kuali pun boleh.

11. Pot and pan lid holder

Untuk yang ni korang boleh pasang saja di tepi pintu kabinet.

12. Sponge holder

Letak di sinki supaya tak ambil banyak ruang untuk letak sponge dan sabun.

IKLAN

13. Towel rack

Lepas pakai kain buruk atau hand towel boleh letak disini. Nampak kemas dan kain mudah kering.

14. Kitchen towel rack

Ini pun boleh jimatkan counter space. Sorokkan dalam kabinet saja.

15. Hanging holder

Untuk yang ni ada bermacam-macam jenis. Best untuk create space banyak tempat simpan pinggan.

16. Plastic bag holder

Produk ini wajib ada okay, kalau tak nanti berterabur.

17. Drawer organizer

Kalau nak tengok laci kemas, ini antara kelengkapan yang perlu ada.

Amacam, menarik kan? Hujung minggu ni banyak masa sikit untuk survey kelengkapan di rumah. Betul tak?