Individu yang memiliki kemahiran bertangan kidal bukanlah sesuatu yang baru di kalangan masyarakat. Untuk makluman semua, tangan kidal atau penggunaan tangan sebelah kiri ini juga di kenali sebagai southpaws.

Memandangkan hari ini 13 Ogos merupakan hari kidal sedunia, so kali ni kami nak share dengan korang antara fakta dan kelebihan orang yang bertangan kiri ni. Mesti ada yang korang tak sangka kan?

Check this out!

Pemimpin Yang Berjaya

Foto Kredit : Business Insider

Kebanyakkan individu yang bertangan kidal ini adalah dari golongan kelas elit seperti peguam, speaker motivasi, atlet dan pakar kesihatan. Dan ini dapat di lihat bahawa individu bertangan kidal lebih banyak menggunakan otak kanan. Bermaksud mereka memiliki daya pemikiran yang kreatif, analitikal serta bagus menggunakan bahasa dan berhujah!

Mudah Menonjol

Foto Kredit : POPSUGAR

Individu bertangan kidal ini di lihat mudah menonjol dalam apa jua yang di lakukan dan menjadi individu kidal bukanlah penghalang bagi mereka untuk berjaya dalam bidang yang ingin di ceburi!

Mudah Memulakan Perbualan

IKLAN
Foto Kredit : Pexels

Dikatakan kebanyakkan individu kidal ini adalah jenis introvert tetapi mereka sebenarnya mudah memulakan perbualan dan tidak kekok jika berbual! Cuma mungkin mereka lebih gemar suasana yang senyap dan berbual bila perlu.

Berfikiran Luar Dari Kotak Pemikiran

Foto Kredit : Pexels

Mereka juga boleh di kategorikan sebagai pemikir yang bagus. Segala idea atau buah fikiran yang datang dari individu bertangan kidal cukup unik dan di luar kotak pemikiran individu biasa yang lain.

Genetik Keluarga Bertangan Kidal

IKLAN

Menurut kajian, individu yang bertangan kidal ini juga di lihat mempunyai kaitan dengan genetik dari salah silah sejarah ahli keluarga. Jika anda siasat salah silah keturunan, anda akan mendapati ahli keluarga anda juga merupakan individu kidal. Dan ini telah di buktikan menerusi kajian oleh National Library of Medicine di United Stated.

Sangat Berdaya Saing

Foto Kredit : TONY AVELAR/AFP/GETTY IMAGES ( Steve Jobs & Bill Gates juga bertangan kidal)

Individu bertangan kidal ini mempunyai semangat berdaya saing yang begitu kuat dan mendalam! Dan ini terbukti apabila kajian yang di jalankan di Nortwestern mendapati bahawa individu bertangan kidal ini memiliki semangat berdaya saing yang cukup tinggi.

Punya Kawalan Diri Yang Bagus

IKLAN
Foto Kredit : JUSTIN SULLIVAN/GETTY IMAGES  Facebook founder dan CEO Mark Zuckerberg juga seorang kidal.

Mereka juga memiliki kawalan diri yang bagus dan ini sekaligus membentuk peribadi individu kearah yang lebih baik. Penting untuk mengawal diri dari perkara-perkara yang mampu membawa diri ke arah yang tidak bagus.

Memiliki Kelebihan Di Dalam Sukan

Foto Kredit : Rafael Nadal (AFP photo)

Individu bertangan kidal mempunyai kelebihan di dalam sukan seperti gimnastik, besbol, tenis, bola keranjang dan lompat galah. Ini kerana aktiviti-aktiviti sukan yang di senaraikan ini mampu membuatkan individu kidal berada dalam kelas mereka yang tersendiri. Malah potensi mereka di dalam bidang sukan juga akan terserlah dengan kelebihan yang dimiliki.

Untuk pengetahuan korang ramai juga dikalangan orang yang berjaya dan terkenal didunia sebenarnya seorang kidal antaranya George W.Bush, Bill Clinton, Barack Obama, Oprah,Pablo Picasso, Isaac Newton, Albert Einstein, Leonardo DaVinci dan Michelangelo.

Kalangan selebriti pula Justin Bieber, Angelina Jolie, Julia Roberts, Lady Gaga, Nicole Kidman, Sarah Jessica Parker, Brad Pitt, Tom Cruise. Selain tu, antara selebriti Malaysia yang bertangan kidal pula adalah seperti  Yusry KRU, Lisa Surihani, Man Kidal dan juga Rozita Che Wan

Jelas sekali menunjukkan mereka ini mempunyai kelebihan masing-masing yang menjadikan mereka antara individu paling berjaya di dunia.

Yang tak kidal tu, jangan cemburu ye!