Bagi lepasan SPM mesti korang sedang terfikir-fikir jurusan apa yang nak diambil untuk melanjutkan pelajaran di universiti nanti kan?

Jika sebelum kami ada berkongsi artikel tentang bidang-bidang pengajian yang akan dimansuhkan di Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA), kali ini kami nak beri informasi berkaitan dengan program yang korang boleh ambil di universiti untuk mudah mendapatkan peluang bekerja.

BACA: 38 Program Pengajian Universiti Awam Digugurkan, Netizen Beri Pendapat

1. Marketing digital

Kebanyakan syarikat di Malaysia hari ini memerlukan graduan yang 'celik' digital seperti marketing digital, digital writer dan digital video kerana semua itu memudahkan dan mengurangkan kos pengambilan kerja. Tambah pula, zaman sekarang memang semua orang bergantung kepada smartphone dan internet.

11 Program Pengajian Yang Korang Boleh Pilih Di Universiti Untuk Senang Dapat Kerja

2. Perubatan dan pergigian

Bidang perubatan dan pergigian melibatkan kos pengajian yang termahal, iaitu lebih RM100,000 selama sekurang-kurangnya 5 tahun pengajian (tidak termasuk yang gagal subjek da terpaksa ulang tahun pengajian).

Kebiasaanya, graduan daripada bidang ini mendapat peluang pekerjaan hampir 95% selepas tamat tempoh pembelajaran.

3. Sains veterinar

Walaupun sebelum ini bidang sains veterinar di Malaysia banyak mencetuskan kontroversi apabila ada isu yang melibatkan doktor Muslim perlu merawat haiwan yang perlu disamak setelah disentuh, namun kesedaran yang semakin tinggi terhadap nilai kasih sayang terhadap haiwan menaikkan populariti bidang pengajian ini.

Jurusan ini juga antara yang mudah mendapat pekerjaan sehingga 85.3%.

IKLAN
11 Program Pengajian Yang Korang Boleh Pilih Di Universiti Untuk Senang Dapat Kerja

4. Subjek berkaitan perubatan (paramedic)

Individu yang bekerja disekitar hospital atau klinik seperti jururawat, medical officer, pegawai kesihatan dan macam-macam lagi merupakan pengajian medik yang merangkumi kesihatan fizikal dan tertumpu kepada satu-satu cabang dalam bidang perubatan.

Statistik menunjukkan sebanyak 79.8% telah diterima bekerja sebaik sahaja tamat belajar.

5. Seni bina, pembinaan dan perancangan

Kursus pengajian ini sangat unik dan mencabar kerana menggabungkan kedia-dua bidang ilmu, iaitu sains dan kemanusiaan. Bidang ini juga banyak memberi sumbangan terus ke arah pembentukan persekitaran manusia seperti pembinaan bangunan dan perancangan sesebuah penempatan.

Sebanyak 71.3% daripada graduan berjaya mendapat pekerjaan dalam bidang ini.

11 Program Pengajian Yang Korang Boleh Pilih Di Universiti Untuk Senang Dapat Kerja

6. Kejuruteraan dan teknologi

IKLAN

Jurusan ini mempunyai banyak persamaan dengan kursus seni bina, pembinaan dan perancangan kerana ahli teknologi kejuruteraan sering bertanggungjawab bagi reka bentuk dan pembangunan. Namun, kelebihan mereka adalah boleh menceburi pelbagai bidang besar seperti industri, termasuklah pembuatan, pembinaan, penindustrian, penyelenggaran dan pengurusan.

Berdasarkan kajian, 62.8% mereka yang berjaya dalam bidang ini mudah mendapatkan pekerjaan.

7. Sains komputer

Permintaan pekerjaan dalam bidang ini agak memberangsangkan sehingga mencecah 59.1%. Bidang ini adalah pengkajian perhitungan dan pemprosesan maklumat sama ada daripada segi perkakasan mahupun perisian, sesuai dengan peredaran zaman yang semakin berteknologi tinggi.

11 Program Pengajian Yang Korang Boleh Pilih Di Universiti Untuk Senang Dapat Kerja

8. Pendidikan

Menjadi guru bukanlah sesuatu yang mudah kerana kursus ini turut mempertingkatkan kesedaran tentang peranan perkembangan kognitif, fizikal, emosi, kreativiti, bahasa dan estetika manusia.

Sebanyak 59.1% daripada mereka yang mempunyai ijazah pendidikan mudah mendapatkan pekerjaan.

IKLAN

9. Pengajian perniagaan

Kursus ini mengajar penuntut tentang kemahiran pentadbiran, pengurusan sumber manusia, perakaunan, kewangan, pemasaran, insurans, perbankan dan juga keusahawanan. Kajian menunjukkan sebanyak 49% graduan dalam bidang perniagaan ini telah berjaya mendapat pekerjaan yang mereka mahukan.

11 Program Pengajian Yang Korang Boleh Pilih Di Universiti Untuk Senang Dapat Kerja

10. Sains Matematik

Bidang ini berkait rapat dengan matematik dan statistik memupuk kebolehan dan kemahiran pelajar untuk menggunakan teknik serta kaedah kuantitatif yang amat bersesuaian untuk menjalankan analisis, penyelidikan, ramalan dan perancangan dalam persekitaran industri.

Walaupun kursus ini agak sukar, tetapi seramai 47.1% telah memperolehi pekerjaan dengan mudah.

11. Pengajian sosial

Bidang ini merangkumi cabang ilmu yang sangat luas seperti geografi, ekonomi, sains politik dan sosiologi yang mengkaji struktur dan sifat-sifat kelompok manusia. Sebanyak 44.9% graduan mampu memperoleh pekerjaan dengan begitu mudah.

Apa-apa pun semuanya bergantung juga pada rezeki. Sekiranya dah memang rezeki korang, memang tak kemana kan? Paling penting, korang kenalah berusaha bersungguh-sungguh untuk mencapai kejayaan.

Kalau dah sambung pelajaran tapi tak belajar betul-betul pun tak guna kan.

Sumber: blog.maukerja.my