10 Negara Yang Kualiti Airnya Tip Top, Sampai Nak Minum Air Paip Pun Tak Ada Hal

1031

Bila menonton filem mat salleh di kaca TV kadang-kadang timbul tanda tanya apabila melihat mereka selamba je minum air paip.

Tak sakit perut ke dorang minum air tak masak?

Ha, jangan terkejut. Ini semua adalah kerana terdapat negara-negara yang kualiti airnya memang tip top sehingga korang boleh minum terus dari paip tanpa perlu rasa was-was.

Sudah terbiasa dengan budaya di negara mereka, maka tidak hairanlah jika pelancong asing yang ingin berkunjung ke Malaysia bertanya terlebih dahulu sama ada air di negara ini boleh diminum terus dari paip atau tidak.

REMAJA ingin berkongsi info tentang 10 negara yang korang boleh lawati tanpa perlu membawa botol air ketika bersiar-siar kerana air paipnya selamat diminum dan pastinya tidak mengundang sebarang wabak penyakit.

10. Singapura

Negara ini terkenal dengan persekitaran yang bersih dan kehijauan alam semesta yang sering menambat hati pelancong luar. Singapura antara negara Asia yang mempunyai kualiti air terbaik dan pihak kerajaannya juga telah menegaskan bahawa air paip mereka boleh diminum tanpa perlu ditapis.

9. Jerman

Bekalan air di Jerman tidak pernah terganggu dan ini memudahkan rakyat mereka melakukan kerja-kerja harian seperti memasak, membersihkan rumah dan berkebun. Berdasarkan kajian yang telah dibuat, seramai 92 peratus daripada rakyat Jerman berpuas hati dengan kualiti air minuman mereka.

8. Kanada

Kerajaan Kanada bertanggungjawab untuk memastikan air minuman mereka selamat diminum dan digunakan oleh rakyat tempatan. Negara ini juga menyediakan garis panduan yang agak strict dengan menubuhkan stesen air bagi semua syarikat swasta dan komersial.

7. Sweden

Di Sweden, terdapat dua loji rawatan air yang membekalkan air minuman tulen kepada 1.3 juta penduduk negara tersebut. Mereka menggunakan teknologi terkini untuk rawatan air.

6. United Kingdom

Negara ini hanya melaksanakan pengeluaran air mengikut piawaian berdasarkan arahan European Drinking Water Direcive (DWD) dan atas nasihat World Health Organization. Mereka sentiasa memastikan standard sistem air paip berada dalam keadaan yang baik.

5. Itali

Tidak hairanlah makanan Itali sungguh menyelerakan kerana ia disediakan menggunakan air yang paling tulen. Jika anda melawati air terjun di sana, hilangkan rasa dahaga dengan hanya menikmati kesegaran air terjun mereka. Jadi, anda tidak perlu membazirkan wang untuk membeli air mineral.

4. Austria

Selain menjadi antara negara yang paling cantik di dunia, Austria juga tersenarai sebagai salah satu daripada negara-negara yang mempunyai kualiti air paling bersih di dunia. Pihak kerajaan melindungi sumber air dan wajib bagi mereka untuk membekalkan air minuman yang berkualiti.

3. Perancis

Tahap bakteria dalam air paip di negara ini adalah pada kadar rendah,malah air sungainya juga bersih dan segar.

2. Luxemburg

Negara ini mempunyai banyak sumber mata air dan dirawat di loji-loji yang sangat canggih demi menjamin keselamatan dan kebersihannya.

1. Switzerland 

Switzerland telah mendapat jolokan sebagai “Water Tower of Europe” dan tidak hairanlah jika negara ini mempunyai sumber air paip bersih yang terbaik di bumi.

Sumber: triphobo.com

CER KOMEN SIKIT