Barah atau kanser adalah sejenis penyakit yang berkaitan dengan ketidak seimbangan replikasi dan tindak balas sel dalam badan. Biasanya, sel ini akan bertambah (replikasi) mengikut aturannya bagi membolehkan tumbesaran badan dan pemulihan selepas berlakunya kecederaan.

Di negara kita, Malaysia National Cancer Registry Report 2012-2016 melaporkan kanser tertinggi di Malaysia dan dalam kalangan wanita ialah kanser payudara, manakala kanser tertinggi di kalangan lelaki ialah kanser kolorektal.

10 Jenis Kanser Tertinggi Dihidapi Masyarakat Malaysia Yang Perlu Korang Peka
Foto: Angiola Harry

Laporan itu disediakan Institut Kanser Negara dan diterbitkan setiap lima tahun bagi melihat trend penyakit kanser di negara ini dan tindakan KKM seterusnya terutama langkah pencegahan.

Berikut kami senaraikan antara 10 jenis kanser tertinggi dalam kalangan masyarakat di Malaysia.

1. Payudara
2. Kolorektal
3. Paru-paru
4. Limfoma
5. Nasopharynx
6. Leukemia
7. Kalenjar prostat
8. Hati
9. Serviks
10. Ovari

IKLAN

Sehingga kini, pakar-pakar masih tidak menemui penyebab sebenar kanser payudara yang menjadi sebab utama kematian wanita di seluruh dunia, termasuk di Malaysia.

Namun, pakar kesihatan bersetuju bahawa faktor usia yang semakin meningkat dan sejarah keluarga yang pernah menghidap kanser ini menambah lagi risiko terhadap kanser ini.

Kebanyakan kanser termasuk Kanser Payudara di Malaysia hanya dikesan pada Tahap 3 dan 4 yang mana pada tahap ini rawatan pemulihan tidak lagi berkesan. Malaysian Study on Cancer Survival’ yang diterbitkan pada Oktober 2018 menunjukkan semakin lewat kanser dikesan, semakin rendah kadar survival pesakit.

IKLAN
10 Jenis Kanser Tertinggi Dihidapi Masyarakat Malaysia Yang Perlu Korang Peka
Foto: KKM

Menurut kajian itu, nisbah risiko kematian akibat kanser yang dikesan pada tahap 4 berbanding tahap 1 adalah 7.52 kali ganda lebih tinggi.

Kanser Payudara boleh dirawat jika dikesan di peringkat awal dengan melakukan ujian saringan, salah satunya Mamogram.

IKLAN

Faktor boleh ubah seperti mengekalkan berat badan ideal, makan secara sihat, kerap bersenam, tidak merokok dan tidak minum alkohol boleh mengurangkan risiko terhadap kanser ini.

10 Jenis Kanser Tertinggi Dihidapi Masyarakat Malaysia Yang Perlu Korang Peka
Foto: National Cancer Institute

Para wanita juga dinasihatkan untuk melakukan pemeriksaan payudara sendiri di rumah atau pemeriksaan di klinik mahu pun hospital setidak-tidaknya setahun sekali.

Jom sama-sama tingkatkan kesedaran tentang kanser di kalangan kaum keluarga dan juga rakan-rakan terdekat.

Sumber: (1)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI