Kalau nak mengenali seseorang individu tu tak semestinya dengan hanya melalui tarikh lahir, gaya percakapan atau warna kegemarannya. Gaya pemanduan seharian juga dapat membongkar personaliti seseorang tanpa korang sedar.

Menurut Tom Vanderbilt, pengarang buku Traffic: Why We Drive The Way We Do and What It Says About Us, menjelaskan bahawa ramai di antara kita yang menghabiskan lebih banyak masa di jalan raya berbanding meluangkan masa bersama keluarga.

Hal ini menguatkan lagi kajian tersebut dalam mendedahkan personaliti gaya pemanduan yang tidaklah 100 peratus tepat, tetapi mungkin mempunyai persamaan dengan perwatakan sebenar diri korang.

Jom kita lihat 10 gaya pemanduan yang sering dipandu oleh kebanyakan individu serata dunia dan kaitannya dengan personaliti diri pemandu tersebut.

1. Perfectionist

Korang mesti ingat semasa di sekolah memandu diajar tentang memegang stereng dengan posisi tangan “10 dan 2” dan jika korang masih mengamalkan cara pemanduan ini maknanya korang seorang yang sangat patuh pada peraturan.

Berpendirian tetap dan menganggap setiap apa yang dilakukan perlu mengikut segala yang sudah ditetapkan. Sikap perfectionist korang ni dapat membantu untuk mengejar kejayaan yang diinginkan.

2. Cool

Seorang yang cool dan tak mengambil kehidupan sebagai sesuatu yang serius. Jika menghadapi situasi yang tegang, korang lebih bersikap tenang dan bersahaja. Menjadi tempat untuk keluarga dan rakan-rakan, korang adalah tempat mereka mencari keseronokan setiap hari.

3. Minimalis

IKLAN

Lebih santai dalam pemanduan, korang seorang yang minimalis. Tidak suka menyusahkan diri sendiri dan lebih senang jika mempunyai kawan-kawan yang bersikap terus terang dan jujur. Korang hanya suka berkawan dengan beberapa teman rapat sahaja dan tidak suka untuk menambah kawan.

Daripada segi fesyen pula, gemar memilih warna hitam untuk pakaian yang dipilih. Walaupun seorang yang suka kan kehidupan yang mudah, ia tidak bermakna korang membosankan. Orang lain juga mengagumi cara dan pendirian hidup korang.

4. Pengembara

Seorang yang berani mengambil risiko dan gemar hidup menyendiri. Korang suka kan aktiviti yang mencabar seperti bungee jumping dan terjun udara. Dalam soal cinta, korang tidak takut untuk mengharungi situasi bercinta bersama pasangan dan kerana sikap yang menyenangkan itu, korang akan lebih dihormati oleh pasangan.

5. The Boss

Dilihat mempunyai nilai kepimpinan semula jadi dan mempunyai pengetahuan luas untuk mengambil alih situasi dengan cara yang jelas dan tegas. Individu lain akan mendapatkan nasihat daripada korang kerana mempercayai kebolehan yang ada dalam mengatasi segala masalah.

IKLAN

6. Penyokong

People love you. Korang adalah penceria di kalangan keluarga dan rakan-rakan. Senang melihat orang lain gembira dan tidak lokek dalam memberikan sokongan buat kawan-kawan yang memerlukan. Korang juga merupakan seorang pendengar yang baik dan menjadi tempat untuk rakan-rakan meminta pendapat dan nasihat.

7. Pengaman

Tidak suka terlibat dalam konflik dan situasi yang membuatkan korang berasa tak selesa. Jika korang mula meninggikan suara, sudah pasti orang yang paling dekat berasa terkejut dan faham bahawa korang benar-benar serius.

Tidak suka masuk campur di dalam pertelingkahan orang lain, namun lebih kepada menjadi pengaman dalam menyelesaikan masalah.

8. Pelawak

IKLAN

 

Mempunyai daya pemikiran yang berbeza daripada orang lain kerana sering melihat sesuatu perkara itu dengan gaya ‘humor’. Seorang yang kelakar dan lebih memilih kehidupan yang gila-gila.

Mampu membuat lawak secara spontan dan disenangi oleh ramai orang, kawan-kawan korang juga tidak berani berbalah soal kecerdesan kerana mereka pasti akan kalah.

9. Gementar

Ha, cara pemanduan ini menunjukkan korang seorang yang merasa was-was dan sering bimbang. Korang sejenis yang suka menyemak kerja berulang kali untuk memastikan semuanya dalam berkeadaan baik. Korang akan menjauhkan diri daripada aktiviti berisiko tinggi dan lebih suka melakukan perkara yang menyeronokkan.

10. The Bulldozer

Korang seorang yang super busy dan orang lain tak dapat nak halang laluan korang. Daripada membuang masa pada penyelesaian masalah, korang lebih suka untuk meredah segala masalah yang ada.

Dikagumi oleh orang lain dan mereka boleh bergantung pada korang untuk mendapatkan apa yang dimahukan. Korang juga seorang yang mempunyai pendirian dan matlamat yang jelas dan mampu berjaya dalam hidup.

Walau bagaimanapun, kajian ini bukanlah tepat secara keseluruhannya. Mungkin ada yang sama dan ada yang tidak. Betul tak?