Usia bukan penghalang bagi seseorang individu untuk menuntut ilmu kerana pepatah juga ada mengatakan ‘Tuntutlah ilmu hingga ke negara China’, ia bermaksud carilah ilmu seberapa banyak yang boleh.

Pelakon wanita Vanidah Imran telah membuktikan bahawa dirinya mampu mengenggam segulung Ijazah Sarjana Seni Persembahan (Drama) dari Universiti Malaya di usia 49 tahun. Walaupun pernah menangis, mengeluh dan terdetik untuk menarik diri, namun semangatnya untuk meneruskan pengajian kini telah membuahkan hasil.

“Hanya Allah sahaja tahu betapa saya pernah melalui fasa yang sangat sulit. Menangis jangan ceritalah. Bila sudah melalui proses pembelajaran itu, baru saya sedar bukan mudah untuk memperoleh kejayaan,”

Usia Bukan Penghalang, Vanidah Imran Kini Graduan Sarjana Seni Persembahan Di UM
Instagram: @vanidah_imran

“Semuanya harus bertitik tolak pada kesabaran dan kesungguhan. Saya bersyukur kerana dapat melalui fasa itu sekalipun saya terpaksa mengambil masa selama empat tahun untuk menyelesaikan program sarjana ini,” jelas pelakon itu.

Sokongan teman-teman seperjuangan antararanya Profesor Aminah Rapor juga menggerakkan hatinya memilih menyambung pengajian dalam bidang yang dekat dengan jiwanya.

IKLAN

“Saya berbangga dengan kejayaan ini, walapun saya terpaksa ambil masa empat tahun kerana sepanjang tempoh itu, saya harus beri tumpuan pada anak sulung saya yang sedang menghadapi peperikaan Sijil Pelajaran Malaysia,”

Usia Bukan Penghalang, Vanidah Imran Kini Graduan Sarjana Seni Persembahan Di UM
Instagram: @vanidah_imran

“Saya harus pastikan anak saya selesaikan peperiksaan penting untuk masa depannya. Sebaik selesai urusan itu, baru saya kembali menyambung pengajian,” kata Vanidah.

IKLAN

Sepanjang empat tahun itu juga, selain menghadiri kuliah, Vanidah juga menyiapkan kajian ilmiah (thesis) kajian karakter dalam filem sebagai memenuhi tuntutan pengajian.

Sebelum ini, Vanidah merupakan pemegang Ijazah Pengajian Inggeris dari Open University Malaysia.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lady Vee (@vanidah_imran)

Begitulah kegigihan seorang wanita yang telah bergelar ibu untuk menyambung pelajarannya walaupun banyak tanggungjawab yang perlu digalas. Semoga kejayaan ini dapat memberi inspirasi buat masyarakat untuk mengejar impian dan meneruskan pembelajaran ke peringkat yang lebih tinggi.

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik

Sumber: (1)