Untunglah, Bermula Jun 2020 Tiada Lagi Pegawai JPJ Di Sebelah Calon Memandu!

Antara pengalaman hidup yang tak boleh dilupakan adalah ketika mengambil ujian memandu bersama JPJ. Biasa sangat kita dengar tentang kisah tuan/puan JPJ yang bengis dan menakutkan, sampai boleh effect konsentrasi nak memandu.

Pernah tak korang alami situasi macam ni?

Chill guys, untuk pengetahuan korang bermula Jun ini satu sistem baru iaitu sistem ujian memandu E-Testing akan diperkenal. Sistem ini tidak memerlukan pegawai Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) duduk di sebelah calon ketika ujian dijalankan yang sebelum ini.

Menurut Ketua Pengarah JPJ, Datuk Shaharuddin Khalid melalui sistem tersebut, pengukuran prestasi calon ujian memandu akan dijalankan secara elektronik (automasi) dan keputusan ujian memandu akan dijana secara berkomputer, manakala pegawai JPJ akan berada di bilik kawalan untuk memantau dan memberi arahan kepada calon, lapor AStro Awani.

“Ia bukan sahaja memudahkan calon tetapi yang penting tiada lagi urusan antara calon dan pegawai JPJ di dalam kenderaan itu sekaligus meningkatkan integriti jabatan,”

Beliau turut memberitahu bahawa bagi pelaksanaan sistem itu, tiga institut memandu di Johor dipilih sebagai projek rintis.

Rasanya mesti korang dah dapat gambaran serba sedikit tentang sistem baru ini kan. Tak ada apa la yang nak ditakutkan. As long as you guys are prepared dan lakukan dengan betul.

So, untuk korang yang nak ambil lesen memandu tu, Remaja ucapkan semoga berjaya dan jangan lupa baca bismillah. Hiks!