Universiti di negara kita sudah setaraf institut pengajian di luar negara kerana ada diantaranya telah tersenarai dalam kelompok universiti terbaik dunia.
Universiti Kuala Lumpur (UniKL) sekali lagi memasuki carta universiti terbaik dunia, Times Higher Education (THE) untuk dua tahun berturut-turut, berada di kedudukan 1,200+ antara 1,662 universiti di seluruh dunia.

Selain itu, sebanyak 17 universiti Malaysia yang lain termasuk lima institut pengajian tinggi swasta (IPTS) bertaraf universiti iaitu Universiti Teknologi Petronas (UTP), Universiti Tenaga Nasional (Uniten), Universiti Multimedia (MMU) dan Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR) turut tersenarai.

UniKL Tersenarai Antara Universiti Terbaik Dunia, Termasuk 17 Universiti Tempatan Lain
Foto: EasyUni

Penyenaraian UniKL yang merupakan universiti teknikal keusahawanan terbesar negara yang dikelolakan Majlis Amanah Rakyat (Mara), agensi di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) itu membuktikan kemampuan UniKL sebagai institusi pengajian terbaik negara.

IKLAN

Menerusi Utusan Malaysia, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif UniKL, Datuk Dr. Roziah Omar berkata, UniKL kini sedang berusaha untuk meningkatkan reputasinya di peringat antarabangsa melalui kolaborasi dengan universiti dan organisasi ternama dunia dari dalam dan luar negara selain usaha meningkatkan bilangan pelajar antarabangsa.

“Ini adalah pencapaian yang amat membanggakan memandangkan UniKL pada asalnya ditubuhkan daripada beberapa buah institut teknikal dan vokasional milik penuh Mara yang mengkhusus kepada pelbagai bidang teknologi mengikut keperluan industri sebelum dinaik taraf sebagai universiti pada 2002,”

IKLAN
UniKL Tersenarai Antara Universiti Terbaik Dunia, Termasuk 17 Universiti Tempatan Lain
Gambar hiasan

“Selain menjadi universiti termuda Malaysia di dalam senarai tersebut, UniKL juga telah membuktikan komitmennya terhadap kecemerlangan akademik dan penyelidikan di samping mengekalkan falsafah pendidikan TVET peringkat tinggi dan pembelajaran secara praktikal,” jelasnya lagi.

Senarai universiti terbaik dunia THE juga memperlihatkan institusi pendidikan tinggi di Asia secara perlahan-lahan telah mengorak langkah untuk mengatasi universiti Barat melalui peningkatan di dalam kedudukan mereka di peringkat global.

IKLAN

Tahniah diucapkan kepada semua universiti yang tersenarai dan sudah terang lagi bersuluh, sistem pendidikan di negara kita juga sewajarnya diberi perhatian oleh para pelajar kerana setanding dengan universiti luar negara.

Sumber: (1)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI