Hanya dengan sekeping surat yang diedarkan kepada media massa, ada pelbagai reaksi timbul mengenainya.

Ada yang mempertikaikan di mana kredibiliti Universiti Malaya yang diiktiraf sebagai universiti awam terbaik di Malaysia menurut ranking dunia yang dikeluarkan sebelum ini.

Ada juga yang terus menulis shame on you UM di posting masing-masing! Ada lagi pelbagai pendapat lain. Semuanya senada tidak berpuas hati dengan tindakan universiti ini meminta maaf kepada graduan, ibu bapa dan tetamu jemputan atas gangguan kepada majlis berikutan tindakan graduan dari Fakulti Kejuruteraan, Wong Yan Ke yang mengangkat placard meminta Naib Canselor UM turun jawatan kerana mendakwa ucapan VC berbaur rasis.

Dalam kenyataan akhbar itu juga, pihak UM berkata tidak akan menahan skrol dan transkrip akademik atau menarik balik ijazah graduan terbabit (UM tidak menyatakan nama pelajar dalam kenyataan tersebut).

Pengedaraan skrol dan transkrip akademik secara berpusat dilakukan mulai 12 hingga 20 Oktober 2019. Graduan terbabit telahpun dimaklumkan bahawa transkrip akademiknya boleh diambil pada bila-bila masa bermula 18 Oktober.

UM Terima Kecaman Warganet Kerana Minta Maaf? Ditanya Mana Integriti!

UM Terima Kecaman Warganet Kerana Minta Maaf? Ditanya Mana Integriti!

Selepas kemelut itu dilihat berpanjangan termasuk kenyataan akhbar dari pelbagai pihak, ternyata permohonan maaf yang dikeluarkan oleh UM sekali lagi menerima kecaman warganet.

IKLAN

Ada bertanya di mana integriti UM?

Seorang pensyarah dalam hantaran di fbnya, Anuar Ahmad turut mengeluarkan pendapat mengenai isu ini.

Baca apa yang dikongsikannya.
Saya tidak faham dengan keputusan yang dibuat oleh pihak Lembaga Pengarah UM ini. Bukanlah niat saya untuk mempertikaikan keputusan tersebut. Saya hormati keputusan mereka sebab itu adalah bidang kuasa mereka.

Cuma bila kenyataan media secara rasmi sudah disebarkan untuk makluman umum, sebagai rakyat biasa yang membaca, saya tentulah membaca untuk memahaminya. Malangnya saya tidak nampak di mana logik dan rasional keputusan mereka. Saya yakin ramai juga yang lain seperti saya.

IKLAN

Soalan saya;

1. Di dalam kenyataan media yang disebarkan, Pengurusan Universiti Malaya bersetuju bahawa seorang pelajar kejuruteraan ( pengurusan universiti tidak berani memaklumkan nama beliau dalam kenyataan media) telah membuat kesalahan dengan sengaja apabila melakukan perbuatan " yang tidak menghormati istiadat dan mencemarkan majlis".

Jika pihak universiti sendiri sudah mengakui pelajar berkenaan telah melakukan kesalahan, mengapakah pelajar yang bernama Wong Yan Ke ini tidak dirujuk kepada jawatankuasa tatatertib universiti? Bukankah jika terdapat perilaku atau tindakan warga universiti yang melanggar peraturan universiti, pelaku mesti dirujuk ke jawatankuasa tatatertib? Apakah ini bermaksud pengurusan universiti tidak menjalankan tanggungjawab mereka? Di mana letaknya integriti pihak pengurusan universiti ini? Adakah ini juga bermaksud konsep 'rule of law' di Universiti Malaya tidak terpakai dalam kes ini? Saya tidak faham.

IKLAN

2. Berdasarkan kenyataan media ini juga, pihak pengurusan universiti merasa kesal atas gangguan kepada majlis yang telah dilakukan oleh pelajar ini. Pihak urusetia majlis konvokesyen tidak melakukan sebarang kesalahan semasa majlis berjalan sebaliknya pelajar itu sendiri yang telah melakukan kesalahan. Tetapi mengapa pihak pengurusan universiti pula yang membuat permohonan maaf bagi pihak pelajar ini?

Apakah pihak pengurusan universiti bersetuju dengan tindakan beliau sehingga bersedia mewakili beliau untuk memohon maaf kepada para jemputan, ibubapa dan para pelajar yang hadir ke majlis konvokesyen tersebut? Bukankah sepatutnya pelajar ini sendiri yang perlu memohon maaf atas tindakan beliau? Di mana maruah dan harga diri sebuah universiti? Saya tidak faham.

(3) Oleh kerana pelajar ini telah melakukan kesalahan dan ada bukti dan saksi yang melihat, sepatutnya beliau dirujuk kepada jawatankuasa tatatertib universiti terlebih dahulu. Sehingga jawatankuasa tatatertib selesai bersidang dan membuat keputusan, skrol dan transkip keputusan pelajar berkenaan mestilah digantung dahulu. Ini adalah amalan biasa prosiding tatatertib universiti.

Sama juga keadaannya, bila seseorang pelajar yang didakwa melakukan kesalahan plagiat atau telah ditangkap meniru dalam peperiksaan, keputusan peperiksaan beliau akan digantung dahulu sehingga jawatankuasa tatatertib selesai bersidang dan membuat keputusan. Mengapa di dalam kes ini, pelajar yang bernama Wong Yan Ke tidak melalui prosiding yang sama? Malah pelajar ini dibenarkan mengambil skrol ijazah beliau pada bila-bila masa. Mengapa pilih kasih dan 'double standard' berlaku di universiti tersebut? Saya semakin tidak faham.

Persoalan pasti akan timbul bagi orang lain, adakah pelajar bebas buat apa saja di pentas konvo biarpun pihak universiti mengakui tindakan graduan itu sebenarnya salah? Tepuk dada tanya selera kerana remaja adalah pemimpin di masa akan datang. Namun kita memerlukan remaja yang terpimpin akhlak dan sahsiahnya agar menjadi contoh baik kepada orang lain.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI