Tip Mudah Untuk Dapat Kerja Di JobStreet, Ini Yang Perlu Korang Buat

170

Zaman sekarang ni bukan mudah nak dapat kerja. Korang kena rajin cari peluang dan sentiasa alert dengan iklan-iklan jawatan kosong.

Apa yang korang boleh buat adalah dengan mengakses pelbagai website jawatan kosong seperti JobStreet dan bila dah jumpa jawatan yang sesuai, janganlah malas nak apply pula.

Kali ni kami nak kongsi kan tip mudah untuk dapat kerja melalui Job Street bagi mereka yang tengah mencari atau nak bertukar kerja.

1. Lengkapkan info

Pertama sekali, lengkapkan segala info yang diminta dan sentiasa update dari semasa ke semasa.

Bagi fresh graduate yang tiada pengalaman kerja, korang boleh letak pengalaman masa internship. Expected salary tu korang kaji la berkaitan bidang yang diambil.

Selalunya tawaran untuk fresh grads dalam RM1800-RM2500 bergantung kepada syarikat tersebut.

2. Resume

Buat seringkas yang boleh asalkan padat dengan info dan senang untuk difahami. Tak terlalu fancy, banyak warna dan pilih gambar terbaru yang kemas.

Rata-rata resume senior yang sudah bekerja kalau dirujuk kembali, resume mereka semuanya ringkas, padat dan hanya berwarna hitam putih.

Macam skills, pengalaman semua tu korang boleh try google untuk dapatkan ayat yang lebih baik.

Kalau dah siap edit resume tu, boleh upload seperti berikut:

3. Sentiasa alert dengan tawaran kerja

Selepas tu, korang kena selalu tengok job yang paling terbaru ‘Kak Lina’ post. Kalau ada warna biru maknanya kena dengan preference yang korang letak.

Buka bahagian jobscope dan faham betul-betul. Biasanya untuk fresh grads, pekerjaan yang sesuai memerlukan dalam satu atau dua pengalaman bekerja.

Ada yang mereka tinggalkan email dan kalau nak apply tu biarlah pada office hour. Kalau dah terlambat tu lebih baik save je dulu job tu.

4. Syarat keutamaan: Bahasa ketiga

Ada yang risau bila tengok syarat keutamaan bahasa ketiga dan terus tak apply. Apply je sebab ada yang company dia akan call juga.

Walaupun tak boleh berbahasa Cina, tetapi ada juga calon yang dipanggil untuk interview. So, jangan takut dan try je apply.

Masa sesi interview, standby berlatih cakap Cina kenalkan diri, umur, nombor telefon, tinggal di mana dan minat korang. Biasanya tu je yang mereka tanya. Basic.

5. Jangan biarkan CV kosong

Boleh letak ayat dekat CV korang tu. Ringkas je dah cukup. Macam ‘Here I attached my resume.. Hope to see you for discuss about this position..”

Jangan biarkan kosng pula, atau ayat seketul-seketul.

6. Deadline

Setiap job yang syarikat tu iklankan mesti ada deadline. So please alert dengan segala benda. Email resume dengan cover letter korang. Untuk subject tu korang tulis la position yang dipohon. Cara ni pun cepat dapat respon daripada syarikat tersebut dan nampak lebih proper.

Semoga tip berguna ini boleh membantu korang untuk memudahkan urusan mencari kerja. Good luck guys!

Sumber: Mia Adnan

CER KOMEN SIKIT