Zaman sekarang dah jadi macam trend, semua benda nak kita kongsikan di media sosial.

Siapa tak ‘happy’ bila nak tunggu kehadiran orang baru dalam keluarga kita. Namun, kini timbul pula persoalan wajar ke kita berkongsi foto ultrasound bayi di dalam kandungan.

Tayang Gambar ‘Ultrasound’ Bayi Di Media Sosial, Ini Hukumnya Menurut Mufti!

Ini hal yang korang perlu tahu dan jangan hanya mengikut telunjuk orang!

Perkara Yang ‘Tersembunyi’

Merujuk kepada laman web Mufti Wilayah Persekutuan melalui Al-Kafi Li Al-Fatawi : Soalan 417 bertarikh 27 Oktober 2016, foto sebegini tidak sepatutnya menjadi tontonan ramai kerana ia bertentangan dengan asal maksud janin itu sendiri.
Bagi yang tidak tahu, janin itu berasal daripada perkataan Bahasa Arab yang membawa maksud ‘perkara yang tersembunyi.’ Dijelaskan dalam ulasan tersebut, sungguhpun ultrasound itu bukannya aurat, ianya tidak patut ditunjuk-tunjuk kepada orang melainkan ada keperluan seperti urusan perubatan dan pengajaran

IKLAN

Ini pula penjelasan Mufti Negeri Kedah.

Tayang Gambar ‘Ultrasound’ Bayi Di Media Sosial, Ini Hukumnya Menurut Mufti!

IKLAN

Termasuk dalam anggota batin.

Tayang Gambar ‘Ultrasound’ Bayi Di Media Sosial, Ini Hukumnya Menurut Mufti!

IKLAN

Kesimpulannya, tak salah kita nak scan baby dalam kandung tapi tak perlu la tayang kepada umum kerana ia rahsia alam ‘tersembunyi”

Untuk info, Makruh terbahagi kepada dua jenis,makruh tahrim dan makruh tanzih. Berdasarkan kenyataan ini, maksud makruh tidaklah berdosa tetapi penggunaanya dalam hal-hal yang lain dan juga tafsiran beberapa hadith menunjukkan pengertiannya lebih umum dan boleh juga membawa kepada dosa. Semoga Allah memberi kefahaman kepada kita dalam menuntut ilmu agama. Amin.

Sumber : muftiwp.gov.my, jabatan mufti negeri kedah, youtube ustaz azhar idrus

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI