Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek hari ini mengumumkan tarikh keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bagi tahun 2023 akan kekal pada 27 Mei 2024 biarpun ada rayuan untuk tarikh itu dianjak lebih awal ke hadapan.

Sebelum ini, Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) mencadangkan agar Kementerian Pelajaran (KPM) mengeluarkan slip keputusan SPM pada 23 Mei. Ini kerana tarikh 27 Mei jatuh pada minggu cuti persekolahan yang akan bermula pada 25 Mei.

Menurut setiausaha Agong NUTP iaitu Fouzi Singon, guru-guru sebahagiannya telah membuat perancangan awal sempena minggu tersebut sebelum tarikh keputusan SPM diumumkan KPM.

Fadhlina ketika ditemui rakan pemberita berkata pihak KPM telah mengambil maklum semua pandangan termasuk daripada pihak guru seluruh negara.

Namun, KPM memutuskan untuk mengekalkan tarikh keputusan SPM pada 27 Mei sebagaimana yang telah diumumkan.

IKLAN

Tarikh Ambil Slip Keputusan SPM Kekal Pada 27 Mei. “Cikgu-Cikgu, Selamat Bercuti!” – Fadhlina Sidek

“Guru-guru yang telahpun merancang percutian, teruskan. Tiada masalah. Kita akan pastikan keputusan ini (pelajar) boleh dapatkan secara dalam talian dan secara SMS.

IKLAN

“Mana-mana anak-anak yang memerlukan bantuan kerana tiada akses kepada sistem dalam talian dan sebagainya, mereka boleh mendapatkan keputusan di sekolah yang terdekat.

“Jadi pihak pentadbir kena uruskan (persediaan hari tersebut). Kita bagi masa tiga minggu untuk uruskan semua keputusan tersebut.

IKLAN

“InsyaAllah semua akan berjaya dengan cemerlang. Dan cikgu-cikgu, selamat bercuti,” ulasnya.

Tambah Fadhlina, tarikh tersebut dikekalkan juga kerana KPM perlu memastikan calon SPM 2023 mempunyai masa mencukupi bagi membuat persiapan memasuki peringkat UPU.

SUMBER: Sinar Harian

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI