“Bukan sebab Pusaka filem bergenre seram, tetapi..”

 

Bukan mudah untuk seorang pelakon drama beralih kepada projek filem. Antara pelakon muda yang berjaya mendapat peluang di kedua-kedua skrin ialah Mira Filzah, Puteri Aisyah dan Jasmine Suraya.

Jadi apabila pelakon baru, Yuna Rahim yang popular dengan watak Cempaka menerusi drama Sweet Dreams ditawarkan watak filem pertamanya menerusi filem Pusaka, tentulah ia satu milestone untuk pelakon tersebut.

“Takut Nak Tengok Lakonan Sendiri..” – Pusaka Filem Pertama Yuna Rahim

Cuma, penulis pasti ramai yang akan terkejut bila mendapat tahu Yuna masih belum menonton filam lakonannya sendiri kerana..

”..Saya takut untuk melihat bagaimana hasil lakonan filem pertama di layar perak. Disebabkan itulah saya tidak menghadiri acara screening tempoh hari, selain terlibat dengan komitmen lain pada hari tersebut.

IKLAN

“Ada di kalangan kawan saya yang telah menonton dan bagi mereka, Pusaka bukanlah sebuah filem seram tipikal. Ia bijak bermain dengan emosi penonton dan mempunyai babak ‘jump-scare’ yang berjaya.

“Takut Nak Tengok Lakonan Sendiri..” – Pusaka Filem Pertama Yuna Rahim
Penata Gaya: FZ Solekan & Dandanan: HELMY SHARIP & FAIZAL AZHAR

Cabaran Filem Pertama

Tentulah bila kali pertama berlakon dengan produksi filem, semua pelakon akan berdepan cabaran awal semasa memasuki set. Yuna juga tak terkecuali, cuma dia perlu berdepan dengan satu lagi cabaran besar.

“Saya perlu bawakan watak Cempaka (drama Sweet Dreams) pada waktu siang dan watak Khaleeda (filem Pusaka) pada waktu malam. Sedikit sebanyak, saya perlu bekerja lebih keras untuk membezakan mood kedua-dua watak kerana mereka amat berbeza,” kata Yuna.

Baginya, babak paling mencabar adalah sewaktu wataknya diikat bersendirian di dalam sebuah rumah lama berusia lebih 20 tahun. Nak dibuatkan cerita, hampir kesemua kru produksi berada di luar rumah dan dia dibiarkan sendirian.

IKLAN

Seram!

“Takut Nak Tengok Lakonan Sendiri..” – Pusaka Filem Pertama Yuna Rahim
Foto: YANTI SAHARUDDIN

Banyak Belajar

Ini merupakan kali pertama Yuna bergandingan dengan pelakon lain seperti Mimi Lana, Syafiq Kyle, Sweet Qismina dan lain-lain.

“Mereka amat membantu saya untuk menyesuaikan diri dalam penggambaran. Saya amat terharu bila mendapat peluang untuk bekerja dengan mereka.”

Buat masa ini, Yuna masih berkira-kira untuk memilih tawaran berlakon drama yang datang serentak.

IKLAN

”Saya rasa lebih baik jika saya fokus kepada 1 projek lakonan pada 1 masa. Pengalaman membawakan watak Cempaka dan Khaleeda pada masa yang sama amat sukar. Saya pentingkan kualiti lakonan dan insyaAllah, saya akan keluar dengan projek lakonan baru.

“Saya juga sedang bersiap sedia untuk sebuah lagi projek filem untuk tahun hadapan. Doakan ya!”

*

Artikel penuh bersama Yuna Rahim dapat dibaca dalam segmen Her Looks untuk Majalah Remaja isu Oktober – Disember 2019. Kini di pasaran.

“Takut Nak Tengok Lakonan Sendiri..” – Pusaka Filem Pertama Yuna Rahim

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI