Masalah bekalan air sedikit sebanyak boleh membuatkan rakyat Malaysia stres, terutamanya mereka yang tinggal di Lembah Klang dan Selangor. Satu fenomena yang mana kita dapat melihat secara mendadak penjualan tong-tong besar hampir di kesemua kedai dan pasar raya laku keras.

Malah, ada juga peniaga yang mengambil kesempatan untuk menaikkan harga tong-tong ini kerana walau apa saja harga yang ditawarkan pasti akan dibeli oleh pelanggan dek kerana ingin menyimpan stok air dalam kuantiti yang banyak.

Namun perkongsian bijak dari Mohammed Zakir Husin Mohammed Zahid suatu masa dahulu nampaknya masih relevan untuk digunakan sebagai bekas simpanan air demi keperluan sekeluarga. Hanya menggunakan plastik besar, kita dapat menjimatkan wang berpuluh ringgit daripada membeli tong air.

Tak Ada Tong Besar, Guna Bakul Dan Plastik Pun Boleh Simpan Air

IKLAN

Teringat ketika menghadiri sebuah majlis kenduri kahwin yang menggunakan inisiatif simpanan air dalam plastik kanvas tapi menggunakan batu bata untuk memudahkan kerja membasuh pinggan, Mohammed Zakir Husin mendapat idea untuk menggunakan bakul baju dan plastik yang diikat.

Tak Ada Tong Besar, Guna Bakul Dan Plastik Pun Boleh Simpan Air

IKLAN

Tak Ada Tong Besar, Guna Bakul Dan Plastik Pun Boleh Simpan Air

IKLAN

Idea macam ni cukup menjimatkan dan tidak perlu kos yang tinggi kerana hanya menggunakan barangan yang sedia ada di rumah. Tambahnya lagi, dengan simpanan air yang menggunakan enam buah bakul baju mampu bertahan untuk bertahan selama tiga hari.

Dengan perkongsian bijak ini sekurang-kurangnya dapat memberi insipirasi kepada masyarakat dalam menangani masalah bekalan air. Ia juga dilihat sebagai salah satu usaha dalam mengurangkan perbelanjaan yang mungkin mencapai sehingga ratusan ringgit untuk mendapatkan sebuah tong air besar.

Apa lagi, jom buat wey!

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI