Ya semua orang masih bercakap mengenai kemenangan 5-0 Rusia ke atas Arab Saudi pada perlawanan pembukaan Piala Dunia Rusia 2018 semalam.

 

Walaupun ramai penganalisis sukan berpendapat bahawa Rusia tidaklah bermain pada tahap terbaik, cuma permainan pasukan Arab Saudi yang teruk semalam. Namun kita tak dapat menafikan jaringan berkelas dunia yang dilakukan oleh penyerang Rusia.

Antara ialah pemain berusia 22 tahun, Aleksandr Golovin yang menjaringkan gol freekick yang cukup cantik pada minit terakhir perlawanan (93+). Serius, tiada siapa yang menyangka Golovin akan menjadikan skor Rusia kepada 5-0!

Tapi, siapa sebenarnya Golovin ini?

 

01

Golovin berasal dari daerah kecil Kaltan, Kemerovo yang didiami oleh 20 ribu penduduk saja. Ayahnya merupakan seorang pelombong, seperti kebanyakan penduduk lelaki di sana. Ibunya pula ialah seorang akauntan. Kini, dia masih pulang melawat keluarga di Kaltan 2-3 kali setahun untuk tempoh seminggu setiap kali.

 

02

Golovin merupakan antara pemain bola sepak Eropah yang tidak suka menonjolkan kehidupan harian demi privasi. Namun menurut akaun Vk.com miliknya, Golovin masih sedang mencari temah wanita. Wooo..

IKLAN

 

03

Permainan kegemaran Golovin ialah Fifa 13 dan Dota-2. Eh samalah!

 

04

Golovin memilih nombor 17 untuk jersinya kerana dia sukakan nombor tersebut sejak kecil.

 

IKLAN

05

Bayaran gaji Golovin tidaklah setinggi purata gaji pemain bola sepak Rusia yang lain, kurang daripada 1 juta Euro setiap tahun.

 

06

Walaupun sudah bergelar pemain profesional Rusia pada usia 22 tahun, Golovin sangat mengambil berat mengenai pemain junior di bawahnya. Ia dibuktikan apabila dia menaja pertandingan bola sepak remaja dan memberikan hadiah daripada duit kocek sendiri.

Sweet sangat!

 

IKLAN

07

Pada ketinggian 180sm, Golovin bukanlah pemain tertinggi dalam pasukan Rusia. Namun, bakat dan skilnya mendapat pujian beberapa pemain senior seperti Roberto Carlos dan Petr Cech. Penolong jurulatih Brazil, Kleber Xavier juga menggelar Golovin sebagai pemain paling berbahaya dalam pasukan Rusia.

Dengan jaringan freekick seperti itu, memang dia berbahaya!

 

08

Bekas pemain tengah Arsenal, Alezander Hleb pernah berkata bahawa Golovin mempunyai potensi yang baik jika dibeli oleh kelab Inggeris tersebut. “Pada pendapat saya, dia mempunyai bakat yang cukup untuk menyertai Arsenal.”

Setelah permainan semalam, ramai yang menjangkakan kelab besar seperti Arsenal, Chelsea dan Juventas akan menyambar Golovin selepas ini.