Antara portfolio kerajaan yang paling mendapat perhatian tinggi daripada golongan remaja semestinya Kementerian Belia dan Sukan. Jika dahulu ia dikepalai oleh Khairy Jamaluddin yang juga mesra di kalangan netizen dengan nama KJ, kini jawatan menteri masih lagi belum diumumkan.

Kemenangan Pakatan Harapan pada Pilihan Raya Umum Ke-14 yang penuh bersejarah lalu membuatkan rakyat Malaysia menjadi cukup excited untuk menantikan barisan kabinet yang diumumkan oleh Perdama Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Sehingga kini, Tun Mahathir telah mengumumkan sebanyak 13 kementerian pertama dan menyaksikan banyak muka-muka serta lama dalam barisan kabinet. Dan dalam masa terdekat juga Tun Mahathir akan mengumumkan baki kementerian lain yang dikatakan berjumlah tidak lebih daripada 25 kementerian.

Bagaimana pula dengan Kementerian Belia dan SukaN? Adakah portfolio yang cukup dekat dengan golongan belia ini akan diberikan kepada pemimpin muda?

IKLAN

Ahli Parlimen Bangi, Ong Kian Ming menerusi akaun Twitter telah mencadangkan agar Ketua Pemuda PKR, Nik Nazmi Nik Ahmad menerajui kementerian tersebut. Manakala bagi jawatan Timbalan Menteri pula beliau mencadangkan Ahli Parlimen Muar yang juga Ketua Armada Parti Pribumi Bersatu Malaysia.

ARTIKEL BERKAITAN: Syed Saddiq Ingin Realisasikan Menifesto e-Sport

Menurut Kian Ming lagi, Nik Nazmi mempunyai pengalaman luas sebagai Exco Selangor sebelum ini yang bertangungjawab ke atas pendidikan, modal insan, sains, teknologi dan inovasi. Bertindak selaku Ahli Parlimen Setiawangsa, pemimpin yang baru berusia 36 tahun tersebut juga merupakan bekas Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor.

IKLAN

Siapa Menteri Belia & Sukan Yang Baru, Adakah Salah Seorang Daripada Pemimpin Muda Ini?

Walau bagaimanapun, Kian Min pada awalnya memilih Puteri Reformasi dan Ahli Parlimen Permatang Pauh, Nurul Izzah Anwar sebagai calon pilihannya. Namun, Nurul Izzah dilaporkan tidak mahu memegang jawatan dalam kabinet.

IKLAN

Syed Saddiq pula dilihat sebagai seorang anak muda yang bukan sahaja menjadi sebutan ramai dan dikenali di kalangan generasi muda tetapi mempunyai kemampuan untuk memberikan idea baru dan berkarisma.

Tambahnya lagi, cabaran baru buat mana-mana calon yang dilantik menjadi Menteri Belia dan Sukan ialah menguruskan pelbagai persatuan sukan kebangsaan yang sering dikaitkan dengan politik, kekurangan dana dan bagaimana untuk mencari idea bagi memperkasakan lagi gaya hidup sihat seperti yang pernah diperkenalkan oleh bekas menteri sebelum ini dengan inisiatif, FitMalaysia.

Sesiapa pun yang akan dilantik sebagai Menteri Belia dan Sukan nantim REMAJA harapkan agar lebih banyak program yang dekat dengan remaja boleh diperbanyakkan. Selain itu, REMAJA turut berharap agar bakat-bakat muda dalam bidang e-sport akan dibawa secara lebih serius dan diberikan dana untuk membantu industri ini berkembang lebih pesat.