Al-Qur’an sebagai kitab suci umat Islam dan sumber rujukan utama membahas berbagai hal dalam kehidupan, baik di dunia maupun di akhirat.Salah satu pengetahuan yang diterangkan Al-Qur’an ialah makhluk halus, baik malaikat, jin, hingga setan.

Setelah Terbukti ‘Makhluk Halus’ Wujud Secara Saintifik, UMK Cadang Tubuh Makmal Saka!

Terbaru, setelah berjaya mengesan kewujudan saka dalam kalangan 10 pesakit mereka sebelum ini, tiga penyelidik dari Universiti Malaysia Kelantan ini bercadang untuk mewujudkan sebuah makmal khusus bagi tujuan kajian berkaitan makhluk halus.

Tiga penyelidik itu sebelum ini dikatakan berjaya mengesan kewujudan mahkluk halus dalam badan pesakit diganggu saka dan makhluk halus melalui parameter elektrik yang dikenali sebagai ‘Winaura’.

Setelah Terbukti ‘Makhluk Halus’ Wujud Secara Saintifik, UMK Cadang Tubuh Makmal Saka!
kredit : Gambar Harian Metro

Para penyelidik yang disertai oleh Prof Madya Dr Yohan Kurniawan, Dr Alexander Stark dan Dr Burhan Che Daud itu berjaya mengenal pasti gangguan yang dihadapi pesakit dan membantu mereka mendapatkan rawatan awal melalui kaedah perubatan Islam.

IKLAN

Menurut Harian Metro, kewujudan saka berkenaan dikesan menerusi aura warna badan pesakit yang bertindak balas menggunakan parameter elektrik yang dinamakan sebagai Winaura.

Setelah Terbukti ‘Makhluk Halus’ Wujud Secara Saintifik, UMK Cadang Tubuh Makmal Saka!
Kredit : Gambar Harian Metro

Sekiranya pesakit mempunyai saka, auranya akan lebih banyak berwarna merah dan kebiasaanya pesakit akan berubah laku seperti bebola mata berwarna merah, tidak selesa, marah dan sebagainya.

Selepas itu, pesakit akan diberikan bacaan ruqyah, surah al-Fatihah, ayat Kursi, surah Yassin dan muzik ulik mayang sebagai rangsangan minda luar sedar pesakit.

IKLAN

Daripada itu, pesakit aka mengetahui sama ada sakit atau gangguan yang dialami berpunca sama ada daripada saka atau pun penyakit lain.

Setelah Terbukti ‘Makhluk Halus’ Wujud Secara Saintifik, UMK Cadang Tubuh Makmal Saka!
Kredit : Gambar Filem Waris Jari Hantu

Situasi berkenaan berlaku dalam tempoh lebih kurang sesaat itu kemudiannya dicatat untuk kajian lanjut.

IKLAN

Antara penemuan mereka setakat ini, pesakit yang mendakwa diri mereka mempunyai saka ini bersifat kurang matang, mempunyai masalah hubungan dengan orang lain serta kurang kawalan emosi.

Malah mereka juga mempunyai perancangan untuk mengkaji kebolehan bomoh yang mampu merawat selain daripada mengkaji serangan histeria terhadap pesakit yang biasanya berlaku kepada golongan remaja.

So apa pendapat korang, menarik juga kalau ada jurusan macam ni kan. Tapi habis belajar jadi pemburu hantu ke?

Sumber: Harian Metro

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI