Cuti umum bukan hanya disukai oleh pelajar-pelajar sekolah mahu pun universiti, malah ia juga sering ditunggu-tunggu oleh pekerja dewasa. Biasanya, waktu cuti umum begini ramai yang mengambil peluang untuk meluangkan masa bersama yang tersayang, atau paling tidak berehat di rumah sahaja.

Tahukah korang negara mana yang banyak mempunyai jumlah cuti umum? Berikut merupakan antara negara yang paling banyak cuti umum dalam masa setahun.

1. Sri Lanka (25 hari)

Senarai Negara Yang Paling Banyak Cuti Umum Dalam Setahun

Sama seperti Malaysia, Sri Lanka juga mempunyai masyarakat majmuk pelbagai bangsa dan agama. Justeru itu, negara tersebut mewujudkan banyak cuti-cuti khas. Setiap satu hari di mana bulan mengambang penuh, masyarakat Sri Lanka akan meraikan hari bulan mengambang penuh yang dipanggil Hari Poya mengikut kepercayaa masyarakat Buddha.

Ada kalanya, dalam satu bulan ada dua hari bulan mengambang penuh, hari itu juga akan diberikan cuti umum yang digelar hari Adhi.

2. India (21 hari)

Senarai Negara Yang Paling Banyak Cuti Umum Dalam Setahun
Kredit foto: traveldailymedia.com

Terdapat empat hari cuti umum di negara India iaitu hari republic, hari pekerja, hari kemerdekaan dan hari meraikan Mahatma Gandhi yang disambut pada 2 Oktover. Selain itu, negara ini juga mempunyai masyarakat yang majmuk dan setiap perayaan agama akan diraikan dengan cuti.

IKLAN

3. Filipina (18 hari)

Senarai Negara Yang Paling Banyak Cuti Umum Dalam Setahun
Kredit foto: forbestravelguide.com

Filipina juga mengamalkan pemberian cuti kepada rakyat mereka atas sebab kewujudan masyarakat pelbagai etnik. Di negara itu juga banyak meraikan sejarah seperti cuti pada 9 April yang dikenali sebagai Day of Valor sempena kejatuhan wilayah Bataan.

4. China (17 hari)

Senarai Negara Yang Paling Banyak Cuti Umum Dalam Setahun
Kredit foto: trippest.com

China mengadakan dua sambutan tahun calendar baru dan tahun baru mengikut calendar Cina. Sempena menyambut hari Ching Ming pada setiap 4 atau 5 April, masyarakat China akan memperingati orang tua mereka menerusi upacara menghadiahkan barang-barang di kubur nenek moyang sebagai tanda membalas jasa sambil membersihkan kawasan kubur.

Selain itu juga, masyarakat China turut mengadakan perlumbaan bot naga bagi memperingati upacara Festival Duanwu atau Dragon Boat Festival yang tarikhnya ditetapkan bergantung kepada calendar orang Cina.

IKLAN

5. Thailand (17 hari)

Senarai Negara Yang Paling Banyak Cuti Umum Dalam Setahun
Kredit foto: aleenta.com

Negara ini menitik beratkan sambutan untuk masyarakat Buddha dalam calendar mereka, memulakan tahun baru dengan menyambut tahun baru dan seterusnya menghormati sambutan Magha Puja.

Setiap 6 April, Thailand akan menyambut hari Chakri yang sejarahnya berpunca daripada pembentukan Dinasti Chakri dan penubuhan kota Bangkok. Sambutan paling besar di Thailand adalah hari festival Songkran di mana kebanyakan keluarga akan berkumpul.

Selain itu, mereka juga menyambut hari Wesak, hari Dhamma bagi meraikan permulaan agama Buddha dan cuti dua hari memperingati kematian Raja Bhumibol Adulyadej yang meninggal dunia pada 2016 serta kematian Raja Chulalongkorn pada tahun 1990.

IKLAN

Bagaimana pula dengan Malaysia?

Negara kita juga tidak kurang mempunyai cuti awam yang agak banyak iaitu lebih kurang 15 hari setiap tahun, tidak termasuk cuti-cuti peristiwa yang muncul seperti meraikan kemenangan negara di Sukan Sea atau sewaktu pilihanraya umum.

Waktu cuti umum inilah kebanyakan masyarakat kita mengambil kesempatan untuk keluar melancong kan?

Sumber: iluminasi.com