Kesedapan terlampau Burger Sotong Cheese Neleh yang diusahakan oleh dua anak muda iaitu Mohd Izham Fahmi Mohamad, 25 dan Mohd Sharif Ngah, 22 menjadi viral di media sosial sehingga mereka mampu menjual 60 bungkus burger setiap hari yang berharga RM14 ke RM17 bagi setiap satu.

Menggunakan seekor sotong segar yang stoknya diambil terus dari jeti Marang, setiap hari, sotong segar ini dikelar nipis di bahagian atas badannya.

Selepas dimasak sempurna, sotong segar ini kemudiannya disalut dengan tiga jenis sos iaitu sos cili, thousand island, mayonis. Tapi apa yang paling istimewa ialah kesedapan sos lada hitam resipi rahsia turun temurun keluarga.  Ditambah dengan cheese leleh, tak hairanlah rasanya begitu mengancam. Roti burger sotong ini adalah dari roti membuat oblong dan kemudian diletakkan dalam bekas yang ngam-ngam nampak penuh. Pergh, memang syok makan.

“Sedap Ngt Boh…” Burger Sotong Cheese Neleh Jadi Viral Kerana Terlampau Sedap
Inilah burger sotong cheese neleh yang viral di Marang

Menurut Izham, sehari dia mampu menjual sekitar 60 bungkus burger sotong cheese neleh (disebut meleleh oleh orang bandar) dan pendapatan mampu mencecah RM600 sehari.

“Pernah jualan kami capai sehingga RM1000 sehari. Tapi dalam satu malam antara jam 8-12.30 malam, jualan keseluruhan mencecah RM600 lebih,” katanya ketika dihubungi.

Kata anak muda ini lagi, dia sama sekali tidak menyangka burger sotong cheese nelehnya menjadi viral dan gerainya diserbu peminat.

IKLAN

“Bagi saya ini rezeki dari Allah taala. Memang tak sangka akan sampai ke tahap ini,” katanya yang berkata, di masa akan datang, dia akan memperkembangkan perniagaannya ke beberapa lokasi lain berikutan permintaan hangat.

“Sedap Ngt Boh…” Burger Sotong Cheese Neleh Jadi Viral Kerana Terlampau Sedap
Anak muda ini memulakan perniagaan seawal jam 8 malam sehingga 12.30 malam setiap hari

 

“Sedap Ngt Boh…” Burger Sotong Cheese Neleh Jadi Viral Kerana Terlampau Sedap
Bekalan sotong segar digunakan setiap hari dan diambil terus dari nelayan di jeti Marang

 

“Sedap Ngt Boh…” Burger Sotong Cheese Neleh Jadi Viral Kerana Terlampau Sedap
Nampak sedap betulkan tapi memang sedap sehingga burger ini jadi viral. Izham (kanan) dan Sharif

Jelasnya, memang ada penduduk sekitar Terengganu iaitu di Hulu Terengganu, Ajil dan beberapa lokasi bertanya adakah boleh Cash On Delivery (COD) tapi jelas Izham dia tidak berkemampuan melakukannya.

IKLAN

“Kos penghantaran mahal. Lagipun kalau sampai ke tangan pengguna, tidak tahu bagaimana keadaannya berbanding datang dan makan di sini,’katanya yang agak ramah.

Di sebalik kejayaannya hari ini dengan pendapatan RM600 semalam hanya dengan menjual burger sotong cheese neleh, sebelah pagi jelas Izham dia membawa van untuk kanak-kanak ke sekolah.

“Habis saja SPM, saya bekerja di kedai Tutti Fruity dengan pendapatan RM800 sebulan. Kerja beberapa bulan saya berhenti kerana abang tawarkan kerja dengannya sebagai tukang bakar ikan. Lama-lama bila berborak dengan kawan, kami terfikir untuk berniaga sendiri. Adalah jual burger daging dan ayam tapi tak jalan sangat sampai saya syorkan try niaga burger sotong kerana tak ada orang buat lagi. Alhamdulillah berjaya. Ramai yang cakap sos lada hitam ini jadikannya special kerana cara pembuatan sos ini memang diajar oleh abang saya sendiri,”katanya lagi.

IKLAN

Ditanya apa harus anak muda lakukan untuk berjaya dalam hidup dan perniagaan, Izham memberi tips.

“Jangan takut untuk mencuba kerana tak try tak tahu.Jangan ragu-ragu dengan keputusan dibuat. Kena yakin pada kemampuan diri dan last sekali buat saja, try and error,” katanya lagi.

So, kalau korang teringin sangat nak makan burger sotong neleh yang viral dari Marang ini, mana yang datang dari bandar Kuala Terengganu, boleh lalui jalan ke Padang Midin. Nampak saja trafik light Tun Telanai, Marang, di situlah gerai burger ini berada. Manakala bagi yang datang dari Kuala Lumpur, boleh turun di exit Ajil menuju ke bandar Kuala Terengganu. Ikut jalan yang sama ya, confirm tak sesat!.