Perkara ini bukan lagi mitos malah ia telah berlaku beberapa kali di kuar negara dan di negara kita sendiri. Malah, dalam beberapa hari ini negara kita gempar memperkatakan tentang kematian seorang CEO sebuah syarikat yang terkorban akibat telefon pintarnya meletup.

Mengapa perkara ini boleh berlaku? REMAJA merasakan sudah tiba masanya untuk kita memandang isu ini dengan lebih serius memandang ia bukan sahaja boleh mencederakan malah boleh mendatangkan maut.

Sebab Mengapa Telefon Pintar Boleh Meletup Yang Perlu Korang Tahu

Adakah kita mahu sebuah device yang boleh bertindak seperti time-bomb di dalam poket seluar atau di sebelah kepala ketika ia dicas ketika tidur?

Mungkin kita terlupa bahawa telefon pintar menggunakan bateri yang memperolehi ‘kuasanya’ daripada sumber elektrik luar. Disebabkan itukah amat penting untuk kita ketahui kepetingan cara mengecasnya dengan baik dan betul.

IKLAN

BERIKUT MERUPAKAN BEBERAPA PUNCA BAGAIMANA TELEFON PINTAR BOLEH MELETUP.

• Bila 2 konduktor dalam bateri bersentuhan antara satu sama lain, mengakirkan kuasa (dan haba) ke dalam elektrod lalu menyebabkan berlakunya letupan.

IKLAN

• Terlebih cas; dan bila berlaku pada bateri yang mempunyai masalah ia berpotensi untuk meletup

• Terdedah di tempat panas melampah seperti di dalam kereta yang terdedah kepada cahaya matahari

IKLAN

• Pengecasan pantas terutama daripada pengecas tidak berkualiti dan tak diiktiraf kesamatannya.

Sebab Mengapa Telefon Pintar Boleh Meletup Yang Perlu Korang Tahu

Bagi REMAJA, perkara pertama untuk korang elakkan daripada terdedah dengan bahaya ini adalah jangan gunakan aksesori pengecasan yang tidak mendapat kelulusan piawaian keselamatan.

Jangan kerana nak berjimat tetapi nyawa korang boleh terancam. Takkan handphone harga RM1000 ke atas boleh beli tetapi nak beli aksesori pun berkira?