Password atau kata laluan merupakan benda yang biasa dalam kehidupan seharian masa kini. Tapi jangan pandang remeh tentang perkara ini!

ARTIKEL BERKAITAN : 20 Password iPhone Yang Paling Popular Dipakai, Elak Guna Demi Keselamatan

“SAYANG”, Perkataan Paling Popular Rakyat Malaysia, Password Lemah & Mudah Diramal

Sudah digunakan sejak dahulu, pakar-pakar teknologi sering mengingatkan pengguna dalam talian agar tidak menggunakan data peribadi sebagai kata laluan kerana ianya mudah ditembus oleh pihak tak bertanggungjawab.

Infografik yang dikongsikan ini menunjukkan kata laluan yang paling kerap digunakan, boleh dikatakan ia antara ‘top 10’. Mungkin, perkataan ‘juventus’ tidak popular di negara lain tetapi ia mungkin tidak selamat apabila digunakan di Itali.

“SAYANG”, Perkataan Paling Popular Rakyat Malaysia, Password Lemah & Mudah Diramal

Sama seperti Malaysia dan Indonesia, masing-masing menggunakan kata laluan ‘sayang’. Perkataan ini paling banyak digunakan sebagai ‘password’ di mana-mana media sosial di negara tersebut.

IKLAN

Pemilihan kata laluan yang ‘lemah’ lebih meluas

Hasil tinjauan yang dibuat ke atas 1000 orang pengguna di Amerika Syarikat, berikut adalah beberapa data unik mengenai kata laluan yang dipilih mereka.

Pertama, rata-rata pengguna mudah alih menggunakan kata laluan yang sama untuk semua platform media sosial mereka.

“SAYANG”, Perkataan Paling Popular Rakyat Malaysia, Password Lemah & Mudah Diramal

IKLAN

Selain itu, 43 peratus orang menggunakan nama orang kesayangan mereka sebagai kata laluan dalam talian mereka. Seterusnya 2 daripada 5 orang mengakui menggunakan variasi nama pertama atau nama keluarga untuk mencipta kata laluan mereka pada media sosial.

Ini menunjukkan butiran kata laluan tersebut adalah lemah. Lebih 81 peratus responden kajian ini mengatakan bahawa mereka yakin dengan keselamatan dan privasi kata laluan dalam talian semasa mereka.

Jadi, bagaimana untuk mengetahui kata laluan anda selamat ataupun tidak?

IKLAN

How Secure Your Password? merupakan satu perkhidmatan yang dapat menguji kata laluan anda dengan memaparkan kekuatan kata laluan anda dengan memaparkan berapa lama sesebuah komputer mengambil masa untuk ‘meneka’ kata laluan anda.

So, kalau ada yang menggunakan kata laluan ‘popular’ ini, korang bolehlah tukar segera sebelum berlaku apa-apa yang tidak diingini okay?

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: ExpressVPN

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI