Dalam hidup ini, memang kita sering perlu membuat keputusan di antara dua perkara.

Nak pilih baju, nak pilih handphone (eh!), nak pilih calon suami atau isteri pun nanti memerlukan keputusan.

Salah satu keputusan paling berat yang perlu dibuat oleh semua pelajar di Malaysia adalah sama ada untuk meneruskan dengan pengajian Tingkatan 6 atau terus masuk ke institusi berlainan untuk mengambil A-level, matrikulasi, pengajian asasi dan sebagainya.

Artikel Berkaitan: 8 Kelebihan Kalau Korang Pilih Form 6 Berbanding Masuk Kolej  

Oleh sebab itu, apabila kami memuat naik sebuah artikel mengenai dilema tersebut, ramai lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) baru-baru ini bertanyakan pelbagai jenis soalan kepada senior yang ada di bahagian komen. Ini dia 10 pertanyaan yang paling dirasakan musykil oleh mereka.

 

Sijil STPM Ini Valid Ke?

@bulan_dipagar_bintang

Jawapan: Exam STPM merupakan exam yang paling susah antara semua negara. Sebab itu sijil STPM diiktiraf oleh universiti di luar negara. STPM lebih tinggi DARI yang lain. And that is why STPM dipanggil Pra-Universiti. Selangkah nak msuk universiti dah.

mrs_beauty12Now form6 sama level diploma ☺. Guna sijil stpm mintk kerja laku . Sebab level sama dgn diploma. Dh tak ada istilah sijil tak laku. Lagipun stpm diiktiraf Cambridge ?. Boleh search dekat Google or tanya laman web mpm

 

Susah Ke Paper Form 6?

@khairulriezuan

Jawapan: Tiada istilah senang dalam menuntut ilmu. Tidak kiralah masuk universiti, kolej, Form 6 atau matrikulasi. Semuanya susah dan penuh cabaran. Kalau kita belajar, insyaAllah senang. I am a Form 6 senior student.

@ajiem

Jawapan: Actually tak susah pun STPM. Kalau betul-betul minat nak belajar, no more main-main dan make sure perform habis, okay je. I know this because I ex STPM.

 

Tak Ada Life Ke?

@izzati_violet127

Jawapan: Aku dah masuk semester 2 sekarang. Bagi aku, Form 6 ni kena ‘kuat’ sebab macam-macam kerja kena buat, kerja khususlah lagi. Balik lewat setiap hari, tambah koko lagi. So, yea.

@yanhamsall_

Jawapan: Dekat universiti pun ada koko dan sukan. Dekat sana, korang kena organize program sendiri untuk markah koko tapi dekat Form 6, ada bantuan daripada cikgu. Just kena pandai aturkan masa. Saya lepasan Form 6, Alhamdulillah.

@makeupla.my

IKLAN

Jawapan: Form 6 hanya untuk orang yang betul-betul struggle. Dulu ada senior yang suruh aku blah awal kalau dapat tawaran uni. Bila aku alami sendiri, baru aku faham kenapa dia suruh aku blah awal-awal. Kalau kau boleh stay up late, bangun pagi and suka hafal fakta, ini memang tempat kau. Kalau suka lepak sana-sini, study pun berkira, last minute pulak tu. Then, Form 6 kurang sesuai untuk kau.

 

 

Form 6 Ke Kolej Komuniti?

@nraql18

Jawapan: Bagi aku, kolej komuniti senang lagi sebab dia benda basic. Ada praktikal yang kita kena buat sambil belajar. Lepas belajar, praktikal lagi. Lagipun, senang nak sambung politeknik sebab kolej komuniti sebumbung dengan politeknik. Apapun, tak kisahlah dekat mana kita bermula, yang penting di mana kita akhirnya.

 

Susah Ke Subjek Pengajian Am & Ekonomi?

@fadillahkahar

Jawapan: Saya Form 6 yang sudah masuk semester 2. Pengajian Am dan Ekonomi memang susah. Tapi kalau awak baca dan hafal, memang boleh berjaya. Buku dia memang tebal sedikit daripada subjek di sekolah menengah. Yang penting, jangan tertinggal setiap subjek, mesti kena terus fahamkan.

@asmiraazman__

Jawapan: Pengajian Am susah tapi kalau rajin, senang je. Cuma part esei tu, hhm, tak tahu nak cakap macam mana sebab dia ikut skema betul-betul. Ekonomi pula lebih menyeluruh, kalau awak ambil Ekonomi masa Form 5, okay sedikit. Kalau tak ambil, struggle sedikit lah sebab dia bukannya macam Matematik. Banyak hafal untuk jawab soalan esei untuk Ekonomi, kalau buat banyak latihan ‘bolehlah jalan’. Tak banyak buat, memang repeat lah jawabnya.

 

Kalau Nak Jadi Guru, Boleh Ke Masuk Form 6?

 

@auni_231299

IKLAN

Jawapan: Boleh, sambung degree pendidikan nanti, subjek pula ambil ikut pakej yang sekolah (Form 6) tu tawarkan.

 

Saya Ambil Aliran Sains Masa Form 5, So Sekarang Saya Kena Teruskan Dengan Aliran Sains?

@maman_fabian

Jawapan: Saya pun aliran Sains masa Form 5 dan saya dapat tawaran aliran Sains untuk Form 6. Tapi saya tak terima, saya tukar ke aliran sastera sebab saya fikirkan lebih baik saya skor dalam aliran sastera. Kalau awak betul-betul yakin, ambil aliran Sains ikut keupayaan diri. Tapi saya just nak cakap, tak perlu malu untuk tukar ke aliran saster sebab STPM pentingkan pointer. Tak rugi awak belajar Chemistry, Bio, Fizik semua tu. Sambung degree, ambil balik subjek tersebut kalau minat.

 

Best Tak Aliran Sains?

@_mhd.azizi

Jawapan: First of all, kalau fikirkan prospek nak jadi doktor, engineer, Form 6 adalah pilihan yang baik. Format dia pun in English, so senang untuk korang apply masa degree. Selalunya, hanya Pengajian Am je dok pening, lain-lain macam kimia, fizik tu semuanya amali dan menyeronokkan.

 

Saya Tahu Susah! Bagi Satu Kelebihan Form 6

@yanamnf

Jawapan: Tak dik, jangan dengar cakap orang. Yang penting kena rajin membaca dan belajar je. Untung sebenarnya masuk Form 6 sebab dari situ, kita dapat belajar dari segi presentation. Bila dah masuk universiti, kita dah terbiasa dengan presentation dan berhadapan orang ramai. Good luck untuk adik-adik lepasan SPM! Buatlah pilihan yang terbaik.

@taenonna

Jawapan: Tak susah pun kalau kau betul-betul fikirkan future kau. Form 6 pun jimat, tak perlukan duit banyak berbanding Diploma. Kiranya, kau cuma hutang untuk ijazah je nanti.

IKLAN

@moiyasshi

Jawapan: Betul, yuran satu semester cuma RM65 je. Tapi satu je nak cakap, tak kiralah kau belajar dekat mana pun,kena rajin usaha, doa, solat, belajar dan fokus time cikgu mengajar. 4 flat dalam tangan, insyaAllah.

 

Betul Ke Cikgu Form 6 ‘Kerek’?

@taenonna

Jawapan: Mana ada, untuk MUET pun cikgu ajarkan tau. Kau tak perlu risau kena belajar seorang-seorang. Kalau kau tak puas hati dengan results semester 1 and semester 2, kau boleh repeat paper. Lepas tu, assignment pun cikgu bimbing. Yang penting, kau betul-betul nak belajar.

@aien.91

Jawapan: Kalau tak cukup dengan cikgu sekolah, di luar sana pun banyak kelas tuisyen.

 

Macam Mana Nak Apply Form 6?

@_afieqq

Jawapan: Tak payah apply. Nama kita automatically akan ada dalam senarai untuk kemasukan Form 6. Nanti boleh check bila tarikh itu dibuka secara online.

 

Senang Ke Nak Sambung Universiti Nanti?

@maman_fabian

Jawapan: Form 6 gunakan sistem modular iaitu sistem sama dengan universiti dan ini sangatlah membantu. Setaraf dengan A-level, awak boleh sambung study terus ke overseas sebab ia diluluskan oleh Cambridge  University. Kalau awak memilih universiti di Malaysia pula, budak Form 6 yang dipandang dulu, lepas tu barulah keputusan budak matrik dan asasi.

 

================================================================

 

Nampaknya, ada kelebihan dan kelemahan sama seperti mana-mana perkara dalam dunia ini. Biasalah, mana ada benda yang senang je sampai bila-bila.

Bagi penulis, kata kuncinya adalah fokus dan rajinkan usaha. Jangan sesekali melawan cakap cikgu dan paling penting jangan pernah tinggalkan solat.

Ubah sikap malas jika ingin mengambil Form 6. Bukannya demi belajar saja tapi demi mematangkan diri untuk kebaikan masa depan korang juga.