Baru-baru ini, seorang saintis muda Malaysia, Dr. Siti Khayriyyah Mohd Hanafiah telah mengharumkan nama negara apabila dinobatkan sebagai juara dunia di pertandingan FameLab International 2018, United Kingdom.

Dr. Siti Khayriyyah bersaing dengan 11 lagi finalis dari pelbagai negara antaranya Australia, Itali, Ireland, Qatar, Korea dan Portugal sebelum muncul sebagai juara di peringkat akhir. Kepetahannya dalam pembentangan berkenaan penggunaan pasangan antibody-antigen untuk diagnosis penyakit tibi.

FameLab International merupakan pertandingan menguji kemahiran lisan saintis muda dalam menyampaikan teori dan konsep sains secara kreatif dan penyampaian mudah untuk difahami oleh penonton dalam masa tiga minit saja.

IKLAN

Saintis Muda Malaysia Juara Komunikator Sains Terbaik Dunia Di FameLab International 2018

Pertandingan ini telah berlangsung sempena Pesta Sains Cheltenham pada 7 Jun lalu. Dr. Siti Khayriyyah yang juga merupakan seorang pensyarah di Pusat Pengajian Sains Kajihayat, Universiti Sains Malaysia sebelum ini telah memenangi saingan FameLab di peringkat kebangsaan setelah menewaskan Sembilan orang saintis muda tempatan, dan seterusnya melayakkan beliau mewakili Malaysia pada saingan peringkat akhir ini.

IKLAN

Kejayaannya ini turut mendapat perhatian Menteri Pelajaran Malaysia, Dr. Maszlee Malik yang juga bangga dengan kejayaan beliau.

Saintis Muda Malaysia Juara Komunikator Sains Terbaik Dunia Di FameLab International 2018

IKLAN

Wow, serious hebat. Bayangkan kalau kita nak buat presentation depan lecturer pun dah ketar, ini pula di peringkat antarabangsa. Apa-apa pun kami ucapkan tahniah buat Dr. Siti Khayriyyah dan semoga kejayaannya menjadi inspirasi buat anak muda Malaysia.

Sumber: Majalah Sains

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI