Dewan Rakyat baru-baru ini, telah meluluskan Rang Undang-Undang (RUU) Kanun Keseksaan (Pindaan) 2023 bagi memansuhkan kesalahan percubaan bunuh diri.

Menerusi laporan Kosmo!, RUU berkenaan diluluskan dengan lebih suara bersetuju selepas dibahas lapan Ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang.

RUU Cubaan Bunuh Diri Dimansuhkan, Bukan Lagi Kesalahan Jenayah Di Malaysia

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Refromasi Institusi) Ramkarpal Singh berkata, pindaan tersebut yang merangkumi empat klausa akan membatalkan Seksyen 309 di bawah Akta 574 untuk mengecualikan cubaan bunuh diri sebagai kesalahan jenayah.

IKLAN

“Dengan ini ia akan menghapuskan stigma terhadap perbuatan cubaan bunuh diri, seterusnya menurunkan kadar kematian bunuh diri,” katanya.

Tambahnya, Seksyen 309 adalah peruntukan dari abad ke-19 yang wujud kerana anggapan lama bahawa tindakan menjenayahkan adalah cara terbaik untuk menghalang perbuatan percubaan membunuh diri.

IKLAN

RUU Cubaan Bunuh Diri Dimansuhkan, Bukan Lagi Kesalahan Jenayah Di Malaysia

Menurutnya lagi, kerajaan berpandangan Seksyen 309 Akta 574 wajar dimansuhkan kerana negara-negara luar dilihat mengambil pendekatan rawatan dan bukannya pendakwaan bagi menangani isu berkenaan.

IKLAN

“Namun begitu, kesalahan persubahatan membunuh diri di bawah peruntukan Seksyen 305 dan 306 Akta 574 akan dikekalkan menjadi suatu kesalahan, dengan persubahatan dalam cubaan bunuh diri akan turut dijadikan kesalahan jenayah di bawah peruntukan sama,” jelasnya.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

SUMBER: Kosmo!

Show comments
IKLAN