Chee Cheong Fun adalah hidangan makanan kantonis yang berasal dari China dan ia sangat popular di negara kita. Bukan hanya masyarakat Cina, makanan ini juga menjadi favorite di kalangan orang Melayu.

Namun, sekiranya ingin membeli hidangan ini, masyarakat Melayu akan memilih kedai menjual chee cheong fun yang halal. Di dalam balutan tepung mi beras itu diisi dengan ayam, udang, daging atau apa sahaja mengikut selera pelanggan.

Makanan ini sesuai dibuat minum petang dan sekiranya korang beli di kedai, harganya boleh jatuh sehingga RM10 untuk sepinggan.

Oleh yang demikian, kami nak kongsikan resipi chee cheong fun udang yang boleh dibuat sendiri di rumah. Rupanya tak susah nak buat hidangan ini ya. Jom kita lihat resipi yang telah dikongsi oleh Li Yow ini.

Bahan-bahan:

– 1 cawan tepung beras
– ½ cawan tepung jagung
– ½ sudu kecil garam
– 3 cawan air
– Udang

Bahan-bahan kuah:

– 1 cawan air
– 3 sudu besar kicap cair
– 1 ½ sudu besar gula

Cara menyediakan:

1. Kacau bahan-bahan tepung sehingga sebati. Sebelum dikukus kacau lagi

2. Oleskan minyak pada tray besi. Tak perlu banyak, sekadar nak bagi licin sahaja

IKLAN

3. Letak elok-elok dan rata. Adjustkan ke kiri ke kanan supaya air tepung dapat tutup semua permukaan

4. Jangan letak adunan tepung tadi terlalu banyak, buat senipis mungkin

5. Letakkan udang, kalau udang kecil tempoh masa kukus boleh dikurangkan

IKLAN

6. Kukus selama 1 minit 30 saat. Kalau udang kecil, boleh cepatkan sikit

7. Kemudian, angkat tray dan buang air lebihan jika ada

8. Cedok perlahan-lahan, gulungkan udang

IKLAN

9. Letakkan kuah yang telah disediakan seperti dalam bahan disebut tadi

10. Letakkan sedikit bijan, dawang bawang dan bawang goreng

11. Boleh letakkan sambal udang untuk lebih rasa. Siap!

Nampak macam senang je kan. Bolehlah cuba nanti. Selamat mencuba!

Sumber: (1)