Pramugara Ini Kongsi 7 Tip Pilih Seat Paling Best Dalam Flight

112

Persekitaran dalam flight kadang kala boleh membantutkan mood excited nak pergi travel disebabkan oleh beberapa perkara.

Laluan tempat duduk yang sempit atau keadaan yang terlalu sejuk menjadi salah satu faktor. Lebih-lebih lagi untuk penerbangan yang jauh, keselesaan dalam flight tu memang sangat penting.

Jadi kalau korang boleh spend duit lebih sikit, (tapi tak ada la sampai nak beli yang business class punya) korang boleh pilih seat sendiri dan ikut 7 tip yang telah dikongsi oleh pramugara dari Hawaiian Airlines, seperti yang dilaporkan oleh Insider.

1. Kalau suka tidur dalam flight, pilih seat tepi tingkap

Bagi mereka yang letak saja kepala boleh terus tidur, rasanya seat bersebelahan dengan tingkap adalah yang terbaik untuk korang. Lebih-lebih lagi untuk perjalanan jarak jauh.

Kedudukan ini paling selesa kerana kalau tak mahu terlentok pada bahu orang lain, korang boleh menyandarkan kepala di bahagian tingkap tersebut.

2. Pilih aisle seat kalau kerap ke tandas

Jika korang memang sejenis yang gemar ke tandas, pilih aisle seat kerana ia adalah tempat duduk paling hujung dari tingkap so tak ada la korang menganggu penumpang lain yang terpaksa bangun untuk beri laluan.

3. Jauhi seat yang berdekatan dengan pintu kecemasan

Untuk yang tak tahan sejuk tu, lebih baik kalau korang elakkan ambil seat yang berhampiran dengan pintu atau tingkap kecemasan sebab udara dari luar boleh masuk daripada celah-celah pintu dan membuatkan korang akan rasa lebih sejuk.

4. Nak ruang kaki yang luas tapi tak nak bayar, pilih berdekatan pintu kecemasan

Kalau ada duit lebih korang boleh je beli seat yang ada ruang kaki lebih luas, tapi kalau tak nak bayar lebih, cari seat yang berhampiran pintu kecemasan.

5. Elakkan pilih bulkhead seat kalau nak letak kaki pada tempat yang lebih selesa

Bulkhead seat ialah tempat duduk di depan sekali atau seat di bahagian depan yang memisahkan seksyen-seksyen di dalam flight. Ruang kaki memang agak luas tapi korang tak boleh lunjurkan kaki sedikit untuk lebih selesa.

6. Tak tahan turbulence, pilih seat di bahagian depan

Turbulence adalah situasi yang mungkin mencemaskan dan tidak digemari oleh sesetengah individu. Namun begitu, ia bukanlah dalam keadaan bahaya cuma berlaku sedikit gegaran akibat aliran udara bergerak dengan cepat.

So, kalau korang rasa tak selesa dengan keadaan seperti ini, pilihlah seat dibahagian depan flight.

7. Pilih seat bahagian depan kalau nak makanan yang best

Biasanya, flight attendant akan mula daripada bahagian depan untuk menghidangkan makanan dan minuman. Untuk penerbangan yang menyediakan makanan percuma, orang di hadapan terlebih dahulu boleh memilih makanan dan bila tiba je di barisan belakang, korang terpaksa la ambil apa yang tinggal kan.

CER KOMEN SIKIT