Majlis konvokesyen merupakan satu majlis yang terindah dan dikenang sepanjang hidup, selepas penat lelah selama bertahun belajar hingga bergelar graduan.

Disebabkan oleh penularan wabak-Covid-19 di seluruh dunia termasuk Malaysia, beberapa universiti awam tempatan terpaksa menangguhkan sesi konvokesyen di kampus masing-masing sehinggalah kemaskini terbaru diterima mengenai perintah kawalan pergerakan.

Pertama Di Malaysia, UiTM Perkenal Konvokesyen Secara Temu Janji
.

Terbaru, UiTM kenyataan untuk mengadakan majlis dilakukan secara temu janji.

IKLAN

Universiti Teknologi Mara (UiTM) kini melaksanakan penganugerahan diploma dan ijazah secara janji temu bagi menjaga keselamatan, kesihatan, kebajikan dan keselesaan para graduan, ibu bapa serta seluruh warga yang terlibat.

Naib Canselor UiTM, Prof Emeritus Datuk Ir. Dr. Mohd Azraai Kassim menjelaskan bahawa pihak pengurusan tertinggi UiTM mengambil langkah tersebut berikutan pandemik COVID-19 masih berleluasa dan peningkatan kes yang tidak menentu.

Selepas menyedari hakikat ini, pihak Pengurusan Tertinggi UiTM melakukan yang terbaik dalam memenuhi hasrat para graduan untuk mempunyai kenangan konvokesyen dalam suasana norma baharu.

IKLAN

Pertama Di Malaysia, UiTM Perkenal Konvokesyen Secara Temu Janji

“Janji Temu yang diperkenalkan ini telah mengambil kira pelbagai aspek keselamatan, kebajikan, kesihatan dan keselesaan (4K) dengan merujuk Prosedur Operasi Standard (SOP) Kementerian Kesihatan Malaysia, Majlis Keselamatan Negara dan Kementerian Pengajian Tinggi,” ujarnya.

Walaupun penganugerahan diploma dan ijazah adalah secara janji temu, Mohd Azraai berkata graduan masih berpeluang memakai jubah konvokesyen, merakamkan gambar kenangan dan menerima skrol serta transkrip sama seperti istiadat konvokesyen secara konvensional.

IKLAN

Dalam pada itu, sesi penganugerahan ini akan dijalankan bermula dari 7 November 2020 sehingga 9 Januari 2021 (tertakluk kepada pindaan) di UiTM Shah Alam dan seluruh Kampus Cawangan berdasarkan pemilihan kampus terdekat oleh para graduan.

Penganugerahan diploma dan ijazah secara janji temu dalam norma baharu ini adalah untuk menggantikan Istiadat Konvokesyen UiTM pada tahun ini yang lazimnya dilaksanakan dua kali setahun.

Namun, istiadat konvokesyen secara janji temu ini menjadi tanda tanya kepada para pelajar tentang yuran konvo yang mereka perlu bayar?

Pertama Di Malaysia, UiTM Perkenal Konvokesyen Secara Temu Janji
So apa pendapat korang dengan konvo secara temujanji yang dilaksanakan oleh Uitm ini?