Sepasang kekasih daripada United Kingdom dilaporkan menjadi pasangan gay Muslim pertama yang berkahwin sejak perkahwinan sama jantina diluluskan oleh Parlimen UK pada 2013.

Menurut portal Mashable, Jahed Choudhury, 24, dan Sean Rogan, 19, telah menjalin hubungan sejak tahun 2015 dan berkahwin dalam persalinan tradisional di Walsall, Midlands Barat 22 Jun lalu. Mereka berharap pasangan gay yang lain melihat perkahwinan ini sebagai satu jalan untuk bersama yang tersayang, selain menunjukkan kepada dunia tidak salah untuk menjadi gay walaupun beragama Islam.

“Saya berharap gay Muslim yang lain melihat perkahwinan ini dan sedar bahawa mereka tetap mendapat sokongan daripada individu gay yang lain,” jelas Rogan.

 

Perkahwinan Gay Muslim Pertama Di UK

 

IKLAN

Choudhury turut memberitahu Express and Star yang dia berasa seperti ‘kambing hitam’ di kalangan keluarganya yang berketurunan Bangladesh beragama Islam. Dia juga sering dibuli di sekolah dan diharamkan untuk memasuki masjid oleh komunitinya.

“Saya tidak pernah suka kepada bola sepak, namun saya lebih gemar menonton rancangan fesyen di televisyen. Di sekolah pula, mereka sering meludah dan memanggil saya babi lalu menjerit ‘haram’ yang merupakan satu penghinaan dalam bahasa ibunda saya,”

“Perkahwinan ini menjadi bukti bahawa saya tidak peduli walau masyarakat dan keluarga tidak menerimanya kerana bagi mereka ia adalah sesuatu yang memalukan,”

IKLAN

 

Perkahwinan Gay Muslim Pertama Di UK

 

IKLAN

“Saya ingin memberitahu kepada semua yang mungkin mengalami nasib yang sama, tidak mengapa kerana kami sudah buktikan kepada seluruh dunia bahawa anda boleh menjadi seorang gay walaupun bergelar Muslim,” jelasnya panjang lebar.

 

Thoughts?