Pemain sayap skuad Harimau Malaya, Faisal Halim disahkan mengalami kelecuran tahap empat selepas menjalani pembedahan pertama.

Perkara itu disahkan Timbalan Presiden Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS) Datuk Seri Shahril Mokhtar yang turut memaklumkan pergerakan dan percakapan Faisal Halim ketika ini sedikit terjejas berikutan insiden disimbah asid di sebuah pusat beli-belah di Petaling Jaya.

ARTIKEL BERKIATAN: Faisal Halim Jadi Pemain Bola Sepak Kedua Diserang, Kali Ini Disimbah Asid Sehingga Terpercik Pada Kereta

Pergerakan & Percakapan Faisal Halim Terbatas, Berkemungkinan Besar Terpaksa Bersara Awal

Beliau berkata pemain berusia 26 tahun itu bakal menjalani sekurang-kurangnya dua pembedahan lagi selepas ini.

“Selepas pembedahan pertama, doktor pakar mengesan ia bukan melecur tahap dua tetapi tahap empat. Berdasarkan penilaian, Faisal akan melalui sekurang-kurangnya lagi dua pembedahan yang akan ditentukan doktor. Sekarang beliau masih di ICU (Unit Rawatan Rapi), sedang dipantau dengan rapi oleh pakar.

IKLAN

“Apa yang saya boleh kata (keadaan Faisal), pergerakan dan percakapan beliau terbatas kerana kesannya ada di bahagian muka (iaitu) pipi, hidung dan mulut ada sikit. Di bahagian badan dan tangan belah kiri agak teruk, itu yang jejaskan pergerakan beliau,” katanya.

Menerusi satu ciapan X Ismael Wong pula, dia memaklumkan tempoh pemulihan Faisal adalah kurang daripada enam bulan jika berjaya diharungi tempoh kritikal berkenaan.

Pergerakan & Percakapan Faisal Halim Terbatas, Berkemungkinan Besar Terpaksa Bersara Awal

IKLAN

Selain itu, Ismael turut memberitahu pemain berkenaan berkemungkinan besar terpaksa bersara awal daripada arena sukan bola sepak negara.

“Info terkini Faisal Halim, Sedang bertarung nyawa di ICU akibat lecur kimia tahap empat di lengan dan muka. Tempoh pemulihan kurang daripada enam bulan jika berjaya harungi tempoh kritikal ini.

“Tiada garis masa kembali beraksi, malah berkemungkinan besar terpaksa bersara awal,” ciapnya.

IKLAN

Baru-baru ini, arena bola sepak tempatan dikejutkan dengan insiden pemain kebangsaan cedera dipercayai disimbah asid dalam kejadian di sebuah pusat beli-belah dan dilaporkan mengalami kelecuran tahap dua.

Ia merupakan kejadian malang kedua menimpa pemain negara selepas Muhammad Akhyar Abdul Rashid apabila pemain pinjaman Terengganu FC itu cedera pada kepala dan kaki selepas diserang dua penyamun di kawasan kediamannya di Kuala Terengganu, Khamis lepas.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

SUMBER: Bernama & X Ismael Wong

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI