Figura sektor pendidikan negaram Tan Sri Lim Kok Wing yang juga merupakan pengasas Universiti Teknologi Kreatif LimKokWing telah menghembuskan nafasnya yang terakhir di Hospital Pantai, awal hari ini.

Pemergiaan beliau disahkan setelah tempoh seminggu beliau dimasukkan ke hospital akibat komplikasi yang dihadapi kerana terjatuh.

Namun begitu, punca kematiannya yang sebenar masih belum dikeluarkan oleh pihak hospital.

Pengasas Universiti Teknologi Kreatif Limkokwing Meninggal Dunia Pada Usia 75 Tahun
Sumber gambar: Marketing Magazine

Umum mengenali Universiti LimKokWing sebagai sebuah universiti yang banyak menjurus kepada pengajian dalam bidang kreatif. Hal ini bukanlah perkara yang menghairankan kerana mendiang merupakan seorang insan yang berseni.

IKLAN

Kerjaya pertama Tan Sri Limkokwing adalah sebagai seorang illustrator dan beliau pernah mereka muka hadapan bahan bacaan. Kemudian, beliau nekad mendekati akhbar Eastern Sun dengan komik yang dihasilkannya dengan harapan agar akhbar tersebut menyiarkan karyanya.

Usaha yang ditonjolkan tidak sia-sia, akhbar itu bersetuju dan Tan Sri Limkokwing mencapai kejayaan pertama selepas siri komiknya – ABU – menjadi siri komik bersiri tempatan pertama di Malaysia dan Singapura.

IKLAN

Mendiang terus bekerja dengan Eastern Sun selama dua tahun hinggalah akhbar berkenaan menamatkan operasi. Perkara ini membuatkan Tan Sri LimKokWing bertekad menuju ke arah cita-cita yang lebih besar.

Pada tahun 1970, Tan Sri LimKokWing menyertai McCann-Erickson. Beliau pantas mendaki tangga kerjaya dan muncul di antara barisan handalan untuk menjadi pengarah kreatif serantau di agensi pengiklanan antarabangsa ini.

IKLAN
Pengasas Universiti Teknologi Kreatif Limkokwing Meninggal Dunia Pada Usia 75 Tahun
Suasana di universiti sebelum pandemik Covid-19. Sumber gambar: Study Co

TENTANG UNIVERSITI

Universiti Teknologi Kreatif Limkokwing diasaskan pada tahun 1991 dan ketika itu ia dikenali dengan nama Institut Teknologi Kreatif Limkokwing. Pada tahun 2002, institut ini merupakan kolej persendirian pertama di Malaysia yang memperoleh taraf universiti kolej.

Takziah REMAJA ucapkan kepada keluarga serta kenalan rapat mendiang Tan Sri Limkokwing.

Sumber: Focus Malaysia, Lim Kok Wing

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI