TAKTIK penipuan dalam talian melibatkan telefon pintar Apple, iPhone bukan perkara baharu di negara ini. Malah, nampaknya kes penipuan yang melibatkan scammer masih belum berakhir, malah ada individu yang turut menjadi mangsa akibat tindakan licik individu tidak bertanggungjawab ini.

“Pemberi” iPhone Percuma Di Instagram Makin Berani, Pelajar Perempuan Jadi Sasaran
Foto Via Pexels

Rata-rata pengguna Instagram baru-baru ini mengeluh dengan sindiket menghantar mesej melalui ruangan komen atau ‘ditag’ bahawa ‘kononnya’ memenangi iPhone. Majoriti turut menerima mesej serupa beberapa kali baru-baru ini.

Malah, seorang remaja berusia 17 tahun turut menjadi mangsa scammer apabila dia melaporkan satu akaun Instagram yang didakwa milik sex predator, menyasarkan golongan wanita dengan mengumpan mereka melalui pemberian iPhone secara percuma.

Shabina (@ketengahketepi), melalui Twitternya mendedahkan sudah ada remaja perempuan menjadi mangsa individu di sebalik akaun tersebut.

“Pemberi” iPhone Percuma Di Instagram Makin Berani, Pelajar Perempuan Jadi Sasaran

“Korang, minta tolong sangat-sangat report (akaun) Instagram tak guna ini. Also please beritahu mangsa apa yang dia perlu buat. Serious marah gila I baca.

IKLAN

“Ini fake account tak guna tu. Ada banyak lagi conversation tapi disturbing sangat-sangat. Mangsa tak tahu nak buat apa memandangkan dia masih bawah umur. Tolong bantu,” tulisnya.

“Pemberi” iPhone Percuma Di Instagram Makin Berani, Pelajar Perempuan Jadi Sasaran

Berdasarkan gambar, individu terbabit menggunakan nama Kenz Iphone yang menawarkan iPhone secara percuma dengan syarat-syarat tertentu. Bagi mereka yang berminat bolehlah membuat ujian kematangan badan dan Kenz memberi jaminan privacy peserta akan dilindungi.

Berdasarkan perkongsian pengguna itu, syarat diletakkan oleh ‘scammer’ itu adalah ‘perlu membuat ujian kematangan badan’ untuk memenangi iPhone percuma.

IKLAN

Pengguna itu turut berkongsi ada mangsa yang ‘terkena’ dengan taktik ‘scammer’ berkenaan dan cuba meminta bantuan daripadanya. Mangsa dikatakan merupakan gadis bawah umur dan menerusi ruangan komen, mangsa tersebut sudah membuat laporan polis.

“Pemberi” iPhone Percuma Di Instagram Makin Berani, Pelajar Perempuan Jadi Sasaran
MANGSA membuat laporan polis. — Twitter

Ishh, moga korang diluar sana lebih berhati-hati dan jangan cepat teruja bila mendapat notifikasi ‘hadiah’ dari seseorang di laman sosial.

Semoga ia dijadikan pengajaran buat semua lapisan masyarakat.

IKLAN

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: Twitter Shabina